Az amaránt egy ősi álgabona, amelyet már az inkák, aztékok és maják is alapvető élelmiszerként fogyasztottak. Ma újra felfedezés alatt áll, köszönhetően kiemelkedő tápértékének, gluténmentes jellegének és sokoldalú felhasználhatóságának. Bár nem valódi gabonaféle, tápanyagösszetétele messze felülmúlja a legtöbb gabonát.
A nyers amaránt rendkívül apró, világos sárgás színű magokból áll. Enyhe, kissé diós íze és magas fehérje-, kalcium- és vas-tartalma miatt különösen ajánlott sportolók, vegetáriánusok és gluténérzékenyek számára is.
Az amaránt főzése egyszerű: 1 rész maghoz 2,5 rész víz szükséges, 20-25 perc alatt puhul meg. Főzés közben zselés állagú lehet, így kiváló kásákhoz, levesekhez, fasírtokhoz, töltelékekhez. Puffasztva müzlikbe, joghurtba keverhető. Liszt formájában sütéshez is kiváló, mivel enyhén diós aromát ad a péksüteményeknek.
A puffasztott amaránt különösen népszerű egészséges nassolnivalók és energiaszeletek alapanyagaként. Kiváló textúrát és plusz tápanyagot biztosít.
A nyers amarántot légmentesen záródó edényben, száraz, hűvös helyen tároljuk. Megfelelő körülmények között hosszú ideig eltartható. A főtt változatot hűtőszekrényben 2-3 napig lehet tárolni. Érzékeny a nedvességre és szagokra, ezért zárt tárolás ajánlott.
Az amaránt igazi modern szuperélelmiszer, ami méltán kap egyre nagyobb figyelmet: tápláló, sokoldalú és minden étrendbe jól beilleszthető – alapanyaggá válik, nem csak trenddé.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.