Tisztított és előkészített borágóvirágok fa vágódeszkán konyhai felhasználásra

Borágóvirág – A konyha ehető kék csillaga

Tisztított és előkészített borágóvirágok fa vágódeszkán konyhai felhasználásra

A borágóvirág (Borago officinalis) nemcsak gyógynövényként ismert, hanem látványos, ehető virágként is egyre népszerűbb a modern gasztronómiában. Csillag alakú, élénkkék virágaival különleges megjelenést és enyhén uborkára emlékeztető ízvilágot biztosít hideg és meleg ételekben egyaránt.

Elsősorban saláták, koktélok, sütemények, krémlevesek és desszertek dekorációjaként használják, de gyógynövényes teák alapanyagaként is elterjedt. A virágokat frissen használják, mivel hő hatására színüket és állagukat gyorsan elveszíthetik.

Felhasználási módok a konyhában

  • Salátákhoz: friss virágként szórva a tálalás végén.
  • Koktélokban: jégkockába fagyasztva vagy pohár szélére tűzve.
  • Levesekhez: hideg zöldségkrémlevesek tetejére szórva.
  • Desszertek díszítésére: piskóta, panna cotta vagy mousse felületén.
  • Gyógyteákhoz: virágból és levelekből is készíthető forrázat.

Tisztítása során a szirmokat óvatosan le lehet választani, vagy az egész virágot is fel lehet használni. Kizárólag permetezésmentes, megbízható forrásból származó virágot használjunk!

Tápérték és gyógyhatás

A borágóvirág mikrotápanyagokban és antioxidánsokban gazdag, különösen flavonoidokban és tanninokban. Hozzájárulhat a bőr egészségéhez, gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatása is ismert. Legfontosabb összetevői:

  • Flavonoidok: sejtregeneráló, antioxidáns hatás.
  • Poliszacharidok: immunrendszer támogatása.
  • Béta-karotin: bőr és szem egészségéhez.
  • C-vitamin: sejtvédelem, gyulladáscsökkentés.

Fontos megjegyezni, hogy nagy mennyiségben vagy tartós fogyasztás esetén a növény pirrolizidin-alkaloidokat tartalmazhat, ezért mértékkel fogyasztandó.

Tárolás és eltarthatóság

Frissen tárolva a hűtőszekrényben 1–2 napig megőrzi színét és állagát. Jégkockába fagyasztva vagy szárítva hosszabb ideig is eltartható. A szárított virágokból tea készíthető.

A borágóvirág egy különleges, természetes dekoráció és ízesítő, amely esztétikai és egészségügyi előnyöket is kínál egyszerre.

Tápérték 100 g friss borágóvirágban:
Kalória: 21 kcal
Fehérje: 1.8 g
Zsír: 0.6 g
Szénhidrát: 3.1 g
Cukor: 0.8 g
Rost: 1.9 g
Kálium: 285 mg
Kalcium: 42 mg
Magnézium: 22 mg
Foszfor: 30 mg
Nátrium: 4 mg
C-vitamin: 35 mg
Béta-karotin: 1200 µg
Flavonoidok: jelen (kvercetin, luteolin)
Pirrolizidin-alkaloidok: nyomokban – fogyasztás csak mértékkel