Szeletelt nyers bőrke fa vágódeszkán, tisztított és előkészített formában

Bőrke – A tradicionális konyha sokoldalú és kollagénben gazdag alapanyaga

Szeletelt nyers bőrke fa vágódeszkán, tisztított és előkészített formában

A bőrke, vagyis a sertés bőre évszázadok óta használt alapanyag a hagyományos konyhában. Leggyakrabban főzött vagy párolt formában jelenik meg, különféle ételek sűrítőjeként, ízfokozóként vagy önálló elemként, például kocsonyában.

A bőrke fehérjében és kollagénben gazdag alapanyag, amelyet megfelelő tisztítás után szeletelve, párolva vagy hosszú ideig főzve alkalmaznak. A jól előkészített bőrke hajlékony, enyhén áttetsző, sima felületű és zsíros réteggel határolt húsrész.

A bőrke felhasználása a konyhában

  • Kocsonya alapanyagként – természetes zselatintartalma révén kiváló sűrítő.
  • Főtt levesbetétként – puhára főzve, hagymás vagy ecetes mártással.
  • Disznósajtban, hurkában – szerkezeti és ízbeli stabilitást ad.
  • Sült bőrke – ropogós falatként, fűszerekkel sütve (pl. tepertő).

A bőrke előkészítése során fontos, hogy alaposan megtisztítsuk, szükség esetén leperzseljük és langyos vízben áztassuk a felesleges zsírok eltávolítása érdekében. Főzés során hosszú ideig, alacsony hőfokon érdemes párolni vagy főzni, hogy zselés, omlós állagot kapjunk.

Tápérték és egészségügyi előnyök

A bőrke kollagénben rendkívül gazdag, amely elősegíti az ízületek egészségét, a bőr rugalmasságát és a porcok regenerációját. Emellett jelentős mennyiségű fehérjét, cinket, szelént és B-vitaminokat is tartalmaz.

A zsírtartalma a bőr alatt elhelyezkedő rétegtől függően mérsékelt vagy magas lehet, így mértékletes fogyasztás ajánlott, főleg diétázók számára. A természetes zselatin miatt gyakori összetevő csontlé készítésében, paleo és keto étrendben.

Tárolása és eltarthatósága

A nyers bőrke 0–4 °C között 2–3 napig tartható el hűtve. Fagyasztva akár 4–6 hónapig is eltartható, előkészítés után (tisztítva és szeletelve) célszerű légmentesen csomagolni. Főtt formában, lezárva 2–3 napig hűtőben is eltartható.

A bőrke a sertés alulértékelt, de rendkívül értékes része, amely nemcsak hagyományos ételekhez, hanem modern étrendekhez is ideálisan illeszthető.

Tápérték 100 g főtt bőrkében:
Kalória: 286 kcal
Fehérje: 27.9 g
Zsír: 19.2 g
Telített zsírsav: 6.4 g
Szénhidrát: 0 g
Cukor: 0 g
Koleszterin: 95 mg
Kollagén: ~4500 mg
Zselatin: természetes módon jelen van
Cink: 1.1 mg
Szelén: 14 µg
B2-vitamin: 0.2 mg
B6-vitamin: 0.1 mg