Hagyományos kocsonya főtt sertéshússal és zöldségekkel tálalva.

Kocsonya

A Kocsonya egy olyan étel, amely a magyar hagyományok része, különösen az ünnepi asztalokon van jelen. Az étel elkészítéséhez húsokat, mint a sertés, csirke vagy akár marha, főznek hosszú ideig, amíg azok teljesen megpuhulnak és a húsból származó zselé képződik. A kocsonya nemcsak ízletes, hanem rendkívül gazdag tápanyagokban, mivel a húsokban található kollagén az ételben oldódik, és egy különleges, zselatinos állagot ad neki. A kocsonya hagyományosan fokhagymával, ecettel és különböző fűszerekkel van ízesítve, és gyakran hidegen fogyasztják. Az étel tipikus téli csemege, amit az egész család élvezhet.

A kocsonya a magyar konyha egyik kiemelkedő ételének számít, amely a húsvéti vagy szilveszteri vacsorák elmaradhatatlan része.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 5 óra
Teljes 5 óra 20 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
2 db Disznóláb
1 db Csülök
2 db Vöröshagyma
4 gerezd Fokhagyma
2 db Sárgarépa
1 db Fehérrépa
3 db Babérlevél
10 db Szemes bors
2 tk. Info
2 l Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Tisztítsd meg a disznólábakat és a csülköt, majd helyezd őket egy nagy fazékba.

    A disznólábakat alaposan tisztítsd meg, akár forrázd is le, hogy eltávolítsd a szőrszálakat.

    2

    Add hozzá a megtisztított és felvágott zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, vöröshagyma, fokhagyma), a babérlevelet, a szemes borsot és a sót.

    A zöldségek mennyiségét ízlés szerint változtathatod. A fokhagymát egészben is hozzáadhatod, így kevésbé lesz intenzív az íze.

    3

    Öntsd fel vízzel, majd kezdd el főzni közepes lángon. Amikor forrni kezd, vedd le a habot a tetejéről.

    A habot folyamatosan szedd le, hogy a kocsonya tiszta és átlátszó legyen.

    4

    Főzd lassú tűzön 4-5 órán keresztül, amíg a hús teljesen meg nem puhul és a csontok szinte kicsúsznak a húsból.

    A főzési idő függ a hús mennyiségétől és minőségétől. Fontos, hogy a hús teljesen megpuhuljon, különben nem fog megdermedni a kocsonya.

    5

    Szedd ki a húsokat és a zöldségeket, majd szűrd le a levet. Helyezd a húsokat és a zöldségeket tányérokba vagy tálakba.

    A húsokat és a zöldségeket ízlés szerint rendezd el a tálakban. A húsok mellé karikázott sárgarépát és petrezselyemzöldet is tehetsz.

    6

    Öntsd rá a leszűrt levest, majd hagyd hűlni. Hűtőben tárold, amíg a kocsonya teljesen meg nem dermed.

    A kocsonyát legalább 12 óráig hagyd a hűtőben dermedni.

    7

    Tálald hidegen, friss kenyérrel és ecetes tormával.

    A kocsonyát felszeletelve tálald. Ecetes torma helyett mustárral is kínálhatod.