A császárgomba (Amanita caesarea) az egyik legértékesebb és legízletesebb vadon termő ehető gombafaj, melyet már az ókori Rómában is a császárok asztalára tettek. Jellegzetes narancssárga kalapja, sárga tönkje és lemezei egyedülálló megjelenést biztosítanak számára, ezért könnyen felismerhető.
Leginkább meleg, meszes talajú tölgyesekben, gesztenyésekben található meg, főként nyár végétől őszig. Magyarországon védett, gyűjtése szabályozott, de termesztett vagy engedélyezett forrásból beszerezve gasztronómiai különlegességként kezelhető.
A császárgomba húsa nyersen is fogyasztható (pl. carpaccio-ként), de leginkább enyhe hőkezeléssel bontakoztatja ki valódi ízét. Felhasználási lehetőségei:
Tisztítása során a burokmaradványokat el kell távolítani, majd a kalapot nedves ruhával áttörölni. Ne áztassuk, mert szivacsos szerkezetű.
A császárgomba magas fehérjetartalommal és alacsony zsírtartalommal bír. Különösen gazdag:
Emellett könnyen emészthető és gluténmentes, vegán étrendbe is beilleszthető. Kiváló húsmentes alternatíva.
Frissen vásárolva 1–2 napig hűtőben tartható. Érdemes azonnal felhasználni, de sütve fagyasztható is. Szárítása nem jellemző, mivel frissen a legaromásabb.
A császárgomba valóban a gombák királya – megjelenésében, ízében és tápértékében is. Ha teheted, mindenképp próbáld ki biztonságos forrásból származó példányból!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.