Szeletelt és megtisztított császárgomba konyhai előkészítés közben, vágódeszkán

Császárgomba – Az Amanita caesarea királyi gomba a tányéron

Szeletelt és megtisztított császárgomba konyhai előkészítés közben, vágódeszkán

A császárgomba (Amanita caesarea) az egyik legértékesebb és legízletesebb vadon termő ehető gombafaj, melyet már az ókori Rómában is a császárok asztalára tettek. Jellegzetes narancssárga kalapja, sárga tönkje és lemezei egyedülálló megjelenést biztosítanak számára, ezért könnyen felismerhető.

Leginkább meleg, meszes talajú tölgyesekben, gesztenyésekben található meg, főként nyár végétől őszig. Magyarországon védett, gyűjtése szabályozott, de termesztett vagy engedélyezett forrásból beszerezve gasztronómiai különlegességként kezelhető.

Felhasználása a konyhában

A császárgomba húsa nyersen is fogyasztható (pl. carpaccio-ként), de leginkább enyhe hőkezeléssel bontakoztatja ki valódi ízét. Felhasználási lehetőségei:

  • Serpenyőben vajon sütve: kevés sóval és petrezselyemmel kiegészítve.
  • Tésztákhoz és rizottókhoz: vajjal, fehérborral készítve.
  • Levesekben: krémlevesként vagy gazdagításként.
  • Nyersen salátába: vékonyra szeletelve, citromlével, olívaolajjal.
  • Előételekhez: antipastiként más gombákkal kombinálva.

Tisztítása során a burokmaradványokat el kell távolítani, majd a kalapot nedves ruhával áttörölni. Ne áztassuk, mert szivacsos szerkezetű.

Tápérték és egészségügyi előnyei

A császárgomba magas fehérjetartalommal és alacsony zsírtartalommal bír. Különösen gazdag:

  • Esszenciális aminosavakban, melyek az izomszövet fenntartását támogatják.
  • B-vitaminokban: (B2, B3, B5) az idegrendszer és anyagcsere támogatásához.
  • Káliumban és foszforban: a szív- és izomműködés elősegítésére.
  • Antioxidánsokban: védelmet nyújtanak a sejtkárosodás ellen.

Emellett könnyen emészthető és gluténmentes, vegán étrendbe is beilleszthető. Kiváló húsmentes alternatíva.

Tárolás és felhasználási tanácsok

Frissen vásárolva 1–2 napig hűtőben tartható. Érdemes azonnal felhasználni, de sütve fagyasztható is. Szárítása nem jellemző, mivel frissen a legaromásabb.

A császárgomba valóban a gombák királya – megjelenésében, ízében és tápértékében is. Ha teheted, mindenképp próbáld ki biztonságos forrásból származó példányból!

Tápérték 100 g császárgombában:
Kalória: 29 kcal
Fehérje: 3.0 g
Zsír: 0.4 g
Szénhidrát: 4.0 g
Cukor: 0.8 g
Rost: 2.0 g
Kálium: 370 mg
Foszfor: 88 mg
Nátrium: 2 mg
Kalcium: 5 mg
Magnézium: 10 mg
Réz: 0.23 mg
B2-vitamin: 0.25 mg
B3-vitamin: 4.8 mg
B5-vitamin: 1.3 mg
Folsav: 20 µg
D-vitamin: 6 IU
Antioxidáns vegyületek: jelen (fenolos vegyületek, karotinoidok)