A csuszatészta egy hagyományos magyar tésztafajta, amelyet elsősorban a híres túrós csusza alapanyagaként ismerünk. A tészta széles, lapos, enyhén fodros szélű metélt, amely főként búzalisztből és tojásból készül. Magyarországon évszázadok óta kedvelt, és szinte minden háztartásban fellelhető, különösen a vidéki gasztronómiában.
A csuszatészta készítése során a klasszikus tésztagyúrási technikát alkalmazzák: a lisztet és tojást sima, rugalmas tésztává dolgozzák össze, majd vékonyra nyújtják és széles csíkokra vágják. Ezeket a csíkokat megfőzik vagy előszárítják. A főtt csuszatészta textúrája puha, de nem nyúlós, és kiválóan felszívja a különböző feltéteket és ízeket.
A csuszatészta egyik legismertebb felhasználási módja a túrós csusza, amely tejföllel, túróval és szalonnapörccel kerül az asztalra. Emellett édesen is fogyasztható, például darált mákkal, cukorral megszórva. A csuszatészta kiváló alap lehet sós vagy édes tésztaételekhez is, így sokoldalúsága miatt közkedvelt a magyar konyhában.
A csuszatészta különlegessége a széles, hullámos szélű kialakításában rejlik, amely jól megtartja a szaftokat és feltéteket. Emellett az otthon készített csuszatészta gazdag tojásos ízével és ruganyos állagával teljesen más élményt nyújt, mint a bolti, géppel készült változatok.
Magas szénhidráttartalmának köszönhetően gyors energiát biztosít, így különösen ajánlott nehéz fizikai munkát végzők vagy sportolók étrendjébe is. Fontos azonban a mértékletesség, hiszen a finomított liszt miatt glikémiás indexe magas.
A szárított csuszatészta jól zárható edényben, száraz, hűvös helyen hónapokig eláll. Főzése során érdemes sós, forrásban lévő vízben 8–10 percig főzni, majd alaposan lecsepegtetni. Friss változat esetén rövidebb, kb. 4–6 perces főzési idő is elegendő.
A csuszatészta egy időtálló, magyar klasszikus, amely minden konyhában megállja a helyét – legyen szó ünnepi ebédről vagy gyors vacsoráról.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.