Frissen fƑzött csuszatĂ©szta fa felĂŒleten, dĂ­szĂ­tĂ©s nĂ©lkĂŒl

CsuszatĂ©szta – A magyar konyha egyik legkedveltebb tĂ©sztĂĄja

Frissen fƑzött csuszatĂ©szta fa felĂŒleten, dĂ­szĂ­tĂ©s nĂ©lkĂŒl

A csuszatĂ©szta egy hagyomĂĄnyos magyar tĂ©sztafajta, amelyet elsƑsorban a hĂ­res tĂșrĂłs csusza alapanyagakĂ©nt ismerĂŒnk. A tĂ©szta szĂ©les, lapos, enyhĂ©n fodros szĂ©lƱ metĂ©lt, amely fƑkĂ©nt bĂșzalisztbƑl Ă©s tojĂĄsbĂłl kĂ©szĂŒl. MagyarorszĂĄgon Ă©vszĂĄzadok Ăłta kedvelt, Ă©s szinte minden hĂĄztartĂĄsban fellelhetƑ, kĂŒlönösen a vidĂ©ki gasztronĂłmiĂĄban.

A csuszatĂ©szta kĂ©szĂ­tĂ©se sorĂĄn a klasszikus tĂ©sztagyĂșrĂĄsi technikĂĄt alkalmazzĂĄk: a lisztet Ă©s tojĂĄst sima, rugalmas tĂ©sztĂĄvĂĄ dolgozzĂĄk össze, majd vĂ©konyra nyĂșjtjĂĄk Ă©s szĂ©les csĂ­kokra vĂĄgjĂĄk. Ezeket a csĂ­kokat megfƑzik vagy elƑszĂĄrĂ­tjĂĄk. A fƑtt csuszatĂ©szta textĂșrĂĄja puha, de nem nyĂșlĂłs, Ă©s kivĂĄlĂłan felszĂ­vja a kĂŒlönbözƑ feltĂ©teket Ă©s Ă­zeket.

A csuszatészta felhasznålåsa

A csuszatĂ©szta egyik legismertebb felhasznĂĄlĂĄsi mĂłdja a tĂșrĂłs csusza, amely tejföllel, tĂșrĂłval Ă©s szalonnapörccel kerĂŒl az asztalra. Emellett Ă©desen is fogyaszthatĂł, pĂ©ldĂĄul darĂĄlt mĂĄkkal, cukorral megszĂłrva. A csuszatĂ©szta kivĂĄlĂł alap lehet sĂłs vagy Ă©des tĂ©sztaĂ©telekhez is, Ă­gy sokoldalĂșsĂĄga miatt közkedvelt a magyar konyhĂĄban.

  • SĂłs vĂĄltozat: tĂșrĂłs, kĂĄposztĂĄs, tepertƑs feltĂ©ttel
  • Édes vĂĄltozat: mĂĄkos, diĂłs, lekvĂĄros kivitelben

MiĂ©rt kĂŒlönleges a csuszatĂ©szta?

A csuszatĂ©szta kĂŒlönlegessĂ©ge a szĂ©les, hullĂĄmos szĂ©lƱ kialakĂ­tĂĄsĂĄban rejlik, amely jĂłl megtartja a szaftokat Ă©s feltĂ©teket. Emellett az otthon kĂ©szĂ­tett csuszatĂ©szta gazdag tojĂĄsos Ă­zĂ©vel Ă©s ruganyos ĂĄllagĂĄval teljesen mĂĄs Ă©lmĂ©nyt nyĂșjt, mint a bolti, gĂ©ppel kĂ©szĂŒlt vĂĄltozatok.

Magas szĂ©nhidrĂĄttartalmĂĄnak köszönhetƑen gyors energiĂĄt biztosĂ­t, Ă­gy kĂŒlönösen ajĂĄnlott nehĂ©z fizikai munkĂĄt vĂ©gzƑk vagy sportolĂłk Ă©trendjĂ©be is. Fontos azonban a mĂ©rtĂ©kletessĂ©g, hiszen a finomĂ­tott liszt miatt glikĂ©miĂĄs indexe magas.

TĂĄrolĂĄs Ă©s fƑzĂ©si tanĂĄcsok

A szĂĄrĂ­tott csuszatĂ©szta jĂłl zĂĄrhatĂł edĂ©nyben, szĂĄraz, hƱvös helyen hĂłnapokig elĂĄll. FƑzĂ©se sorĂĄn Ă©rdemes sĂłs, forrĂĄsban lĂ©vƑ vĂ­zben 8–10 percig fƑzni, majd alaposan lecsepegtetni. Friss vĂĄltozat esetĂ©n rövidebb, kb. 4–6 perces fƑzĂ©si idƑ is elegendƑ.

A csuszatĂ©szta egy idƑtĂĄllĂł, magyar klasszikus, amely minden konyhĂĄban megĂĄllja a helyĂ©t – legyen szĂł ĂŒnnepi ebĂ©drƑl vagy gyors vacsorĂĄrĂłl.

TĂĄpĂ©rtĂ©k 100 g fƑtt csuszatĂ©sztĂĄban:
KalĂłria: 145 kcal
Fehérje: 5.5 g
ZsĂ­r: 2.2 g
Szénhidråt: 25.6 g
Cukor: 0.4 g
Rost: 1.3 g
NĂĄtrium: 5 mg
KĂĄlium: 44 mg
Kalcium: 14 mg
Magnézium: 18 mg
Vas: 1.2 mg
Cink: 0.6 mg
B1-vitamin: 0.09 mg
B2-vitamin: 0.11 mg
B3-vitamin: 1.3 mg
B6-vitamin: 0.05 mg
Folsav: 22 ”g
A-vitamin: 14 IU
C-vitamin: 0 mg
D-vitamin: 0 IU