A datolyaszirup egy természetes növényi alapú édesítőszer, amelyet datolyából nyernek préseléssel és szűréssel, hozzáadott cukor nélkül. Ez a sötét, sűrű, melaszos állagú szirup különösen népszerű a közel-keleti és mediterrán konyhában, ahol évszázadok óta használják mind ételek édesítésére, mind gyógyhatásai miatt.
A datolyát meleg vízben áztatják, pépesítik, majd szűréssel és koncentrálással eltávolítják a rostokat és sűrítik a nedvet. Az eredmény egy karakteres, karamellás ízű, vastag szirup, amely teljesen természetes módon tartalmaz cukrot és ásványi anyagokat.
A datolyaszirup széles körben alkalmazható a következő formákban:
A datolyaszirup magas antioxidáns-tartalommal bír, továbbá káliumot, magnéziumot, vasat és cinket is tartalmaz. Alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a fehér cukornak, így lassabban emeli a vércukorszintet, bár mértékletesség itt is fontos.
Emellett vegán, gluténmentes, és teljes értékű alapanyagként is beilleszthető különféle diétákba.
A datolyaszirup szobahőmérsékleten, sötét, hűvös helyen tárolva hosszú ideig eláll. Kristályosodásra nem hajlamos, viszont zárva kell tartani, hogy ne száradjon ki a teteje.
A datolyaszirup nem csupán egy finom, természetes édesítő, hanem egy tápanyagban gazdag alternatíva is, amely segíthet az egészségtudatos étkezésben.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.