Luqaimat közel-keleti mézes fánk tálalva

Luqaimat

A Luqaimat egy hagyományos közel-keleti desszert, amelyet az Arab-félszigettől kezdve a Levantén át egészen a török konyháig ismernek. A kívül ropogós, belül puha tésztagolyók a ramadán időszak egyik legnépszerűbb édessége, és gyakran ünnepi alkalmakra készítik. Az édes, mézes szirup vagy cukorszirup teszi ellenállhatatlanná, és gyakran megszórják szezámmaggal vagy pisztáciával. A neve arabul \'falatokat\' jelent, ami tökéletesen leírja ezt az apró, de ízletes desszertet. Ha egy gyors, könnyen elkészíthető és tradicionális közel-keleti édességet keresel, a Luqaimat remek választás!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
2900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Liszt
25 g Kukoricakeményítő
5 g Száraz élesztő
15 g Cukor
2 g
200 ml Langyos víz
500 ml Növényi olaj
200 ml Méz vagy cukorszirup
10 g Szezámmag vagy pisztácia (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a kukoricakeményítőt, a cukrot és a sót. Egy külön kis tálban keverd el a száraz élesztőt langyos vízzel, és hagyd állni 5-10 percig, amíg habosodni kezd.

    A kukoricakeményítő segít ropogósabbá tenni a luqaimatot. Ügyelj, hogy a víz langyos legyen, ne forró, mert a forró víz elpusztítja az élesztőt.

    2

    Öntsd az élesztős keveréket a liszthez, majd keverd össze, amíg lágy, kissé ragacsos tésztát kapsz. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet, hogy megfelelő állagot érj el.

    A tészta állaga legyen olyan, hogy könnyen formázható legyen, de ne folyjon szét. A vizet apránként adagold, hogy elkerüld a túlzott hígítást.

    3

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A meleg hely elősegíti a tészta kelését. Ha nincs elég meleg, a sütőt is használhatod alacsony hőfokon (kb. 30-40°C).

    4

    Egy nagy serpenyőben vagy lábosban hevíts fel bőséges mennyiségű növényi olajat közepes hőmérsékletre. Az olaj megfelelő, ha egy kis darab tészta azonnal pezsegni kezd benne.

    A megfelelő olajhőmérséklet nagyon fontos. Ha túl alacsony, a luqaimatok megszívják magukat olajjal, ha túl magas, kívül gyorsan megégnek, belül pedig nyersek maradnak.

    5

    Vizes vagy olajos kézzel csippents le egy kisebb darab tésztát, formázz belőle kis golyókat, és óvatosan engedd az olajba.

    A vizes vagy olajos kéz megakadályozza, hogy a tészta ráragadjon a kezedre.

    6

    Süsd a luqaimat golyókat aranybarnára, folyamatosan forgatva, hogy minden oldaluk egyenletesen süljön meg.

    A forgatással biztosíthatod, hogy a golyók minden oldala egyenletesen megsüljön.

    7

    A megsült luqaimatokat helyezd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd még melegen forgasd meg mézben vagy cukorszirupban. Opcionálisan szórd meg szezámmaggal vagy aprított pisztáciával.

    A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat. A meleg luqaimatok jobban felszívják a mézet vagy szirupot.