A fekete trombita gomba (Craterellus cornucopioides), mĂĄs nĂ©ven halottak kĂŒrtje, egy kĂŒlönleges, tölcsĂ©res alakĂș, intenzĂven aromĂĄs vadgomba, melyet fĆkĂ©nt az Ćszi erdĆk rejtenek. BĂĄr megjelenĂ©se nem feltƱnĆ, Ăze kiemelkedĆen mĂ©ly Ă©s összetett, ezĂ©rt a gourmet konyhĂĄk egyik titkos alapanyaga.
A fekete trombita gomba vĂ©kony, ĂŒreges, tölcsĂ©res formĂĄjĂș. SzĂne sötĂ©tszĂŒrke vagy fekete, tönkje Ă©s kalapja összefĂŒggĆ. HĂșsa vĂ©kony, de rugalmas, szeletelĂ©s utĂĄn sem veszĂt tartĂĄsĂĄbĂłl. SzĂĄrĂtva mĂ©g intenzĂvebb aromĂĄt nyer.
AjĂĄnlott fƱszerek: kakukkfƱ, fokhagyma, vaj, petrezselyem, bors. ErĆteljes aromĂĄja miatt kis mennyisĂ©g is elegendĆ.
A fekete trombita gomba alacsony kalóriatartalom mellett is gazdag rostban, antioxidånsokban, kåliumban, vasban, B-vitaminokban. Tåmogatja az immunrendszert, csökkenti a gyulladåst, és hozzåjårul a sejtvédelemhez.
Frissen rövid ideig tarthatĂł el (1â2 nap hƱtĆben), de szĂĄrĂtva akĂĄr egy Ă©vig is megĆrzi intenzĂv aromĂĄjĂĄt. TisztĂtĂĄsa szĂĄrazon, ecsettel vagy sƱrƱ szövĂ©sƱ törlĆkendĆvel javasolt, mert vĂ©kony szerkezete miatt könnyen megsĂ©rĂŒl.
A fekete trombita gomba valĂłdi Ăzbomba, mely kis mennyisĂ©gben is karaktert ad minden fogĂĄsnak â igazi kulinĂĄris kincs az Ćszi erdĆkbĆl.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.