Szeletelt fekete trombita gomba fokhagymåval és kakukkfƱvel tålalva

Fekete trombita gomba – Az Ă­zrobbanĂĄs, amit az erdƑ mĂ©lye rejt

Szeletelt fekete trombita gomba fokhagymåval és kakukkfƱvel tålalva

A fekete trombita gomba (Craterellus cornucopioides), mĂĄs nĂ©ven halottak kĂŒrtje, egy kĂŒlönleges, tölcsĂ©res alakĂș, intenzĂ­ven aromĂĄs vadgomba, melyet fƑkĂ©nt az Ƒszi erdƑk rejtenek. BĂĄr megjelenĂ©se nem feltƱnƑ, Ă­ze kiemelkedƑen mĂ©ly Ă©s összetett, ezĂ©rt a gourmet konyhĂĄk egyik titkos alapanyaga.

JellemzƑi Ă©s felismerĂ©se

A fekete trombita gomba vĂ©kony, ĂŒreges, tölcsĂ©res formĂĄjĂș. SzĂ­ne sötĂ©tszĂŒrke vagy fekete, tönkje Ă©s kalapja összefĂŒggƑ. HĂșsa vĂ©kony, de rugalmas, szeletelĂ©s utĂĄn sem veszĂ­t tartĂĄsĂĄbĂłl. SzĂĄrĂ­tva mĂ©g intenzĂ­vebb aromĂĄt nyer.

FelhasznĂĄlĂĄsi lehetƑsĂ©gek

  • SzĂĄrĂ­tva: Levesek, szĂłszok Ă©s mĂĄrtĂĄsok kivĂĄlĂł Ă­zfokozĂłja.
  • PirĂ­tva: Vajon vagy olĂ­vaolajon, hagymĂĄval Ă©s fƱszerekkel kivĂĄlĂł köret vagy tĂ©sztafeltĂ©t.
  • RizottĂłkban, krĂ©mlevesekben: MĂ©ly, umami Ă­ze miatt kevĂ©s is elĂ©g a karakteres Ă­zhatĂĄs elĂ©rĂ©sĂ©hez.

AjĂĄnlott fƱszerek: kakukkfƱ, fokhagyma, vaj, petrezselyem, bors. ErƑteljes aromĂĄja miatt kis mennyisĂ©g is elegendƑ.

TĂĄpĂ©rtĂ©k Ă©s egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyök

A fekete trombita gomba alacsony kalóriatartalom mellett is gazdag rostban, antioxidånsokban, kåliumban, vasban, B-vitaminokban. Tåmogatja az immunrendszert, csökkenti a gyulladåst, és hozzåjårul a sejtvédelemhez.

  • AntioxidĂĄnsok: Harcolnak az oxidatĂ­v stressz ellen.
  • Vas: Fontos a vĂ©rkĂ©pzĂ©shez Ă©s oxigĂ©nszĂĄllĂ­tĂĄshoz.
  • B3-vitamin: ElƑsegĂ­ti az energiatermelĂ©st Ă©s az idegrendszer egĂ©szsĂ©gĂ©t.

Tårolås és tisztítås

Frissen rövid ideig tarthatĂł el (1–2 nap hƱtƑben), de szĂĄrĂ­tva akĂĄr egy Ă©vig is megƑrzi intenzĂ­v aromĂĄjĂĄt. TisztĂ­tĂĄsa szĂĄrazon, ecsettel vagy sƱrƱ szövĂ©sƱ törlƑkendƑvel javasolt, mert vĂ©kony szerkezete miatt könnyen megsĂ©rĂŒl.

A fekete trombita gomba valĂłdi Ă­zbomba, mely kis mennyisĂ©gben is karaktert ad minden fogĂĄsnak – igazi kulinĂĄris kincs az Ƒszi erdƑkbƑl.

Tåpérték 100 g friss fekete trombita gombåban:
KalĂłria: 30 kcal
Fehérje: 2.1 g
ZsĂ­r: 0.5 g
TelĂ­tett zsĂ­r: 0.1 g
Szénhidråt: 4.9 g
Cukor: 1.2 g
Rost: 3.1 g
NĂĄtrium: 4 mg
KĂĄlium: 501 mg
Foszfor: 91 mg
Vas: 3.4 mg
B2-vitamin: 0.29 mg
B3-vitamin: 4.3 mg
AntioxidĂĄns polifenolok: kb. 15 mg