A fenyő pereszke (Tricholoma matsutake) az egyik legkülönlegesebb és legdrágább vadon termő gombafaj, melyet különösen nagy becsben tartanak Ázsiában – főleg Japánban, ahol ünnepi fogások kedvelt alapanyaga. Magyarországon ritka, de bizonyos fenyőerdőkben előfordul. Jellegzetes, fenyőgyantára emlékeztető illata és tömör, rugalmas húsa különlegessé teszi gasztronómiai szempontból.
A kalapja barnás, pikkelyes, szélén enyhén behajló, a tönk vastag, fehéres, gyakran gyűrűszerű szegéllyel. Jellemzően szeptembertől novemberig bukkan fel fenyvesek alján, savanyú talajon, rendszerint magányosan vagy kis csoportokban.
A fenyő pereszke ízvilága aromás, kissé fűszeres, amely jól érvényesül minimalista elkészítési módokban. Magas ára miatt gyakran kis adagokban, ünnepi fogások részeként használják:
Tisztítás után hosszában szeleteljük, így jól mutat és gyorsan elkészül. A fenyőillatú gomba különleges aromája miatt nem igényel sok fűszert, a natúr íze érvényesül a legjobban.
A fenyő pereszke nemcsak ínyenc, de tápanyagban gazdag gombaféle is. Kalóriatartalma alacsony, de fehérjében és ásványi anyagokban gazdag. Jelentős:
A fenyő pereszke csak jól átsütve vagy főzve fogyasztható, nyersen emésztési problémákat okozhat. Mivel ritka fajnak számít, gyűjtésekor különös körültekintéssel járjunk el, és mindig mutassuk meg gombaszakellenőrnek.
A fenyő pereszke az egyik legértékesebb természetes alapanyag, amely nemcsak különleges gasztronómiai élményt nyújt, hanem tápanyagprofilja révén is figyelemre méltó.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.