Nyers fĂ©sƱkagylĂł hĂșs jĂ©gen, citrommal Ă©s zöldfƱszerekkel tĂĄlalva

FĂ©sƱkagylĂł – A tenger egyik legelegĂĄnsabb alapanyaga

Nyers fĂ©sƱkagylĂł hĂșs jĂ©gen, citrommal Ă©s zöldfƱszerekkel tĂĄlalva

A fĂ©sƱkagylĂł, mĂĄs nĂ©ven Szent Jakab kagylĂł, az egyik legĂ©rtĂ©kesebb Ă©s legnĂ©pszerƱbb tengeri kagylĂłhĂșs, amelyet vilĂĄgszerte a fine dining Ă©ttermek konyhĂĄiban alkalmaznak. A kagylĂł hĂșsĂĄnak Ă­ze lĂĄgy, Ă©deskĂ©s, rendkĂ­vĂŒl szaftos, ĂĄllaga pedig puha Ă©s rugalmas – tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs elegĂĄns tengeri fogĂĄsokhoz.

A fĂ©sƱkagylĂł hĂșs jellemzƑi

A nyers fĂ©sƱkagylĂł hĂșs hĂłfehĂ©r vagy enyhĂ©n krĂ©mes ĂĄrnyalatĂș, kör alakĂș, selymes fĂ©nyƱ. Nem tartalmaz hĂ©jat, Ă­gy azonnal felhasznĂĄlhatĂł, legyen szĂł sĂŒtĂ©srƑl, grillezĂ©srƑl vagy nyers tĂĄlalĂĄsrĂłl. Az Ă­ze friss, enyhĂ©n tengeri, Ă©deskĂ©s aromĂĄval, amely harmonikusan illeszkedik citrusos Ă©s fƱszeres kiegĂ©szĂ­tƑkhöz.

FelhasznĂĄlĂĄsi lehetƑsĂ©gek

  • Grillezve vagy vajon sĂŒtve: PĂĄr perc alatt elkĂ©szĂŒl, kĂ­vĂŒl enyhĂ©n pirult, belĂŒl szaftos.
  • TatĂĄrkĂ©nt vagy carpacciokĂ©nt: Citrommal, olĂ­vaolajjal, sĂłval tĂĄlalva Ă­nyenc elƑétel.
  • MĂĄrtĂĄsokkal vagy rizottĂłval: KrĂ©mes ĂĄllagĂș köretekhez is remekĂŒl illik.

AjĂĄnlott Ă­zesĂ­tƑk: citromlĂ©, vaj, fokhagyma, petrezselyem, olĂ­vaolaj. A fĂ©sƱkagylĂł letisztult Ă­ze miatt nem igĂ©nyel erƑs fƱszerezĂ©st – az egyszerƱsĂ©g emeli ki az Ă©lmĂ©nyt.

EgĂ©szsĂ©gi elƑnyök Ă©s tĂĄpanyagok

A fĂ©sƱkagylĂł hĂșs nemcsak kulinĂĄris Ă©lmĂ©ny, hanem rendkĂ­vĂŒl tĂĄplĂĄlĂł Ă©s egĂ©szsĂ©ges alapanyag is. Gazdag fehĂ©rjĂ©ben, B12-vitaminban, magnĂ©ziumban, foszforban Ă©s omega-3 zsĂ­rsavakban. Alacsony zsĂ­rtartalma miatt diĂ©tĂĄs Ă©trendbe is jĂłl illeszkedik.

  • FehĂ©rje: Magas biolĂłgiai Ă©rtĂ©kƱ, izomĂ©pĂ­tĂ©shez ideĂĄlis.
  • Omega-3: SzĂ­v- Ă©s Ă©rrendszeri tĂĄmogatĂĄs, gyulladĂĄscsökkentƑ hatĂĄs.
  • B12-vitamin: Fontos az idegrendszer Ă©s a vĂ©rkĂ©pzĂ©s mƱködĂ©sĂ©hez.

TĂĄrolĂĄs Ă©s elƑkĂ©szĂ­tĂ©s

Friss formĂĄban a fĂ©sƱkagylĂł hĂșs 0–2 °C között 1 napon belĂŒl fogyasztandĂł. Fagyasztva akĂĄr 3 hĂłnapig is eltarthatĂł. FelhasznĂĄlĂĄs elƑtt leöblĂ­tve, papĂ­rtörlƑn leszĂĄrĂ­tva a legideĂĄlisabb elkĂ©szĂ­teni, hogy a sĂŒtĂ©s sorĂĄn ropogĂłs kĂ©reg kĂ©pzƑdhessen.

A fĂ©sƱkagylĂł mĂ©ltĂĄn vĂĄlt a tengeri konyha Ă©kkövĂ©vĂ©: Ă­zletes, tĂĄplĂĄlĂł, elegĂĄns Ă©s vĂĄltozatosan felhasznĂĄlhatĂł – minden profi vagy otthoni sĂ©f kedvence.

TĂĄpĂ©rtĂ©k 100 g fĂ©sƱkagylĂł hĂșsban:
KalĂłria: 88 kcal
Fehérje: 16.8 g
ZsĂ­r: 0.8 g
TelĂ­tett zsĂ­r: 0.1 g
Szénhidråt: 3.2 g
Cukor: 0 g
Koleszterin: 33 mg
NĂĄtrium: 161 mg
KĂĄlium: 322 mg
Foszfor: 330 mg
Magnézium: 34 mg
Szelén: 25 ”g
B12-vitamin: 1.2 ”g
Omega-3 zsĂ­rsav: 0.3 g