A fürjhús egy ínyenc, alacsony zsírtartalmú szárnyas húsféle, amely a könnyű, mégis tápanyagdús étkezés kiváló alapanyaga. A fürj apró testalkata ellenére rendkívül gazdag fehérjében, ásványi anyagokban és B-vitaminokban, miközben finom, enyhén vad jellegű íze különleges gasztronómiai élményt nyújt.
Leggyakrabban egészben sütve, grillezve vagy töltve készítik el. A hús szálas, finomszerkezetű, rózsaszínes színű, amely jól párosítható zöldfűszerekkel, gyümölcsökkel és savas mártásokkal. A könnyű emészthetősége miatt ajánlott gyerekeknek, időseknek, sportolóknak és diétázóknak egyaránt.
A fürjhús sokféle ételben megállja a helyét. A leggyakoribb elkészítési mód az egész sült fürj, töltött fürj, vagy vadas mártással párosított főétel. Íze jól illeszkedik erdei gyümölcsökhöz, citrushoz, mézhez, de klasszikus fűszerekkel – például kakukkfűvel, rozmaringgal – is kiváló.
Népszerű fürjhúsos ételek:
100 gramm fürjhús átlagosan 140 kcal energiát tartalmaz, miközben fehérjetartalma eléri a 22–23 grammot. A zsírtartalom nagyon alacsony (3–4 g), ami különösen előnyös fogyókúrában, sportolóknak vagy egészségtudatos étkezésben. A húsban található vas, cink, foszfor és B12-vitamin létfontosságú a vérképzés, anyagcsere és idegrendszer egészséges működéséhez.
A fürjhús tehát kivételes választás mindennapi étkezésekhez vagy alkalmi, ünnepi fogásokhoz is – ízes, tápláló és különleges.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.