MegtisztĂ­tott Ă©s szeletelt gyƱrƱs tuskĂłgomba vĂĄgĂłdeszkĂĄn, konyhai elƑkĂ©szĂ­tĂ©s közben

GyƱrƱs tuskĂłgomba – Az erdƑk Ă­zletes kincse konyhai felhasznĂĄlĂĄsban

MegtisztĂ­tott Ă©s szeletelt gyƱrƱs tuskĂłgomba vĂĄgĂłdeszkĂĄn, konyhai elƑkĂ©szĂ­tĂ©s közben

A gyƱrƱs tuskĂłgomba (Armillaria mellea) egy szĂ©les körben ismert Ă©s kedvelt ehetƑ erdei gombafaj, amely elsƑsorban korhadĂł faanyagokon, tuskĂłkon, fĂĄk gyökerĂ©n nƑ, jellemzƑen csoportosan. Kalapja sĂĄrgĂĄsbarna, pikkelyes felszĂ­nƱ, tönkjĂ©n gyakran jĂłl lĂĄthatĂł, vĂ©kony gyƱrƱ talĂĄlhatĂł, innen ered a neve.

A gyƱrƱs tuskĂłgomba kiemelkedƑen Ă­zletes alapanyag, amely sĂŒtĂ©shez, pörkölthöz, levesekhez Ă©s savanyĂ­tĂĄsra is kivĂĄlĂł. Állaga fƑzĂ©s utĂĄn rugalmas, az aromĂĄja markĂĄns, földes, enyhĂ©n Ă©deskĂ©s. Fontos megjegyezni, hogy nyersen mĂ©rgezƑ lehet, Ă­gy mindig hƑkezelve fogyasszuk!

FelhasznĂĄlĂĄsa a konyhĂĄban

A gyƱrƱs tuskĂłgomba fƑzĂ©sekor a tönk alsĂł, rostos rĂ©szeit Ă©rdemes eltĂĄvolĂ­tani, a kalapokat szeletelni, Ă©s legalĂĄbb 20 percig fƑzni vagy pirĂ­tani. FelhasznĂĄlĂĄsi lehetƑsĂ©gek:

  • PörköltkĂ©nt: hagymĂĄs alappal, fƱszerpaprikĂĄval, tejfölösen tĂĄlalva.
  • SĂŒtve: serpenyƑben olajjal, fokhagymĂĄval, friss petrezselyemmel.
  • Levesekben: krĂ©mleveskĂ©nt vagy gombĂĄs raguleveshez kivĂĄlĂł.
  • SavanyĂ­tva: ecetes tartĂłsĂ­tĂĄssal tĂ©lire is eltehetƑ.
  • TöltelĂ©kekben: hĂșstekercsekhez, gombafasĂ­rthoz aprĂ­tva.

Tisztítåsa: a földes részeket késsel vagy kefével tåvolítsuk el, majd a gombåt futtassuk åt hideg víz alatt. Ne åztassuk!

TĂĄpĂ©rtĂ©k Ă©s egĂ©szsĂ©gĂŒgyi szempontok

A gyƱrƱs tuskĂłgomba magas rost- Ă©s fehĂ©rjetartalmĂș, alacsony kalĂłriĂĄjĂș gombafĂ©le. Tartalmaz:

  • FehĂ©rje: izomĂ©pĂ­tĂ©shez, regenerĂĄciĂłhoz.
  • B-vitaminok: idegrendszeri tĂĄmogatĂĄs, energiatermelĂ©s.
  • KĂĄlium: hozzĂĄjĂĄrul a szĂ­v- Ă©s izommƱködĂ©shez.
  • Foszfor Ă©s rĂ©z: a sejtfunkciĂłk Ă©s vĂ©rkĂ©pzĂ©s tĂĄmogatĂĄsĂĄhoz.
  • Poliszacharidok: immunrendszer erƑsĂ­tƑ tulajdonsĂĄgokkal.

Csak megfelelƑ hƑkezelĂ©s utĂĄn biztonsĂĄgosan fogyaszthatĂł. TĂșlĂ©rzĂ©keny gyomrĂșaknak elsƑ fogyasztĂĄs elƑtt kisebb mennyisĂ©g ajĂĄnlott.

Tårolås és felhasznålåsi tanåcsok

Frissen 2–3 napig eltarthatĂł hƱtƑszekrĂ©nyben, jĂłl szellƑzƑ csomagolĂĄsban. FagyaszthatĂł Ă©s savanyĂ­thatĂł is. SzĂĄrĂ­tĂĄsra kevĂ©sbĂ© alkalmas magas vĂ­ztartalma miatt.

A gyƱrƱs tuskĂłgomba az Ƒszi gombaszezon egyik legfinomabb Ă©s leggyakrabban gyƱjtött fajtĂĄja, amely gazdagĂ­thatja a hazai gombĂĄs Ă©telek vĂĄlasztĂ©kĂĄt – fƑzve, sĂŒtve vagy savanyĂ­tva egyarĂĄnt.

Tåpérték 100 g gyƱrƱs tuskógombåban:
KalĂłria: 31 kcal
Fehérje: 2.6 g
ZsĂ­r: 0.4 g
Szénhidråt: 5.1 g
Cukor: 1.0 g
Rost: 2.3 g
KĂĄlium: 340 mg
Foszfor: 86 mg
NĂĄtrium: 3 mg
Kalcium: 4 mg
Magnézium: 9 mg
Réz: 0.22 mg
B2-vitamin: 0.18 mg
B3-vitamin: 4.1 mg
B6-vitamin: 0.07 mg
Folsav: 16 ”g
D-vitamin: 5 IU
AntioxidĂĄns vegyĂŒletek: jelen (fenolok, poliszacharidok)