Megtisztított és szeletelt gyűrűs tuskógomba vágódeszkán, konyhai előkészítés közben

Gyűrűs tuskógomba – Az erdők ízletes kincse konyhai felhasználásban

Megtisztított és szeletelt gyűrűs tuskógomba vágódeszkán, konyhai előkészítés közben

A gyűrűs tuskógomba (Armillaria mellea) egy széles körben ismert és kedvelt ehető erdei gombafaj, amely elsősorban korhadó faanyagokon, tuskókon, fák gyökerén nő, jellemzően csoportosan. Kalapja sárgásbarna, pikkelyes felszínű, tönkjén gyakran jól látható, vékony gyűrű található, innen ered a neve.

A gyűrűs tuskógomba kiemelkedően ízletes alapanyag, amely sütéshez, pörkölthöz, levesekhez és savanyításra is kiváló. Állaga főzés után rugalmas, az aromája markáns, földes, enyhén édeskés. Fontos megjegyezni, hogy nyersen mérgező lehet, így mindig hőkezelve fogyasszuk!

Felhasználása a konyhában

A gyűrűs tuskógomba főzésekor a tönk alsó, rostos részeit érdemes eltávolítani, a kalapokat szeletelni, és legalább 20 percig főzni vagy pirítani. Felhasználási lehetőségek:

  • Pörköltként: hagymás alappal, fűszerpaprikával, tejfölösen tálalva.
  • Sütve: serpenyőben olajjal, fokhagymával, friss petrezselyemmel.
  • Levesekben: krémlevesként vagy gombás raguleveshez kiváló.
  • Savanyítva: ecetes tartósítással télire is eltehető.
  • Töltelékekben: hústekercsekhez, gombafasírthoz aprítva.

Tisztítása: a földes részeket késsel vagy kefével távolítsuk el, majd a gombát futtassuk át hideg víz alatt. Ne áztassuk!

Tápérték és egészségügyi szempontok

A gyűrűs tuskógomba magas rost- és fehérjetartalmú, alacsony kalóriájú gombaféle. Tartalmaz:

  • Fehérje: izomépítéshez, regenerációhoz.
  • B-vitaminok: idegrendszeri támogatás, energiatermelés.
  • Kálium: hozzájárul a szív- és izomműködéshez.
  • Foszfor és réz: a sejtfunkciók és vérképzés támogatásához.
  • Poliszacharidok: immunrendszer erősítő tulajdonságokkal.

Csak megfelelő hőkezelés után biztonságosan fogyasztható. Túlérzékeny gyomrúaknak első fogyasztás előtt kisebb mennyiség ajánlott.

Tárolás és felhasználási tanácsok

Frissen 2–3 napig eltartható hűtőszekrényben, jól szellőző csomagolásban. Fagyasztható és savanyítható is. Szárításra kevésbé alkalmas magas víztartalma miatt.

A gyűrűs tuskógomba az őszi gombaszezon egyik legfinomabb és leggyakrabban gyűjtött fajtája, amely gazdagíthatja a hazai gombás ételek választékát – főzve, sütve vagy savanyítva egyaránt.

Tápérték 100 g gyűrűs tuskógombában:
Kalória: 31 kcal
Fehérje: 2.6 g
Zsír: 0.4 g
Szénhidrát: 5.1 g
Cukor: 1.0 g
Rost: 2.3 g
Kálium: 340 mg
Foszfor: 86 mg
Nátrium: 3 mg
Kalcium: 4 mg
Magnézium: 9 mg
Réz: 0.22 mg
B2-vitamin: 0.18 mg
B3-vitamin: 4.1 mg
B6-vitamin: 0.07 mg
Folsav: 16 µg
D-vitamin: 5 IU
Antioxidáns vegyületek: jelen (fenolok, poliszacharidok)