A dió hántolt formája, azaz a héjból kinyert, ehető dióbél, egy igazi tápanyagban gazdag szuperélelmiszer. Enyhe, diós íze és ropogós állaga miatt közkedvelt nassolnivalóként, sütéshez-főzéshez is gyakran használják. A dió az egyik leggazdagabb növényi forrása az omega-3 zsírsavaknak (alfa-linolénsav), melyek hozzájárulnak a szív- és agyműködés egészségéhez.
A hámozott dió rendszeres fogyasztása bizonyítottan csökkenti a gyulladásokat, támogatja az idegrendszer működését és segíthet a memória javításában. Antioxidánsokban, E-vitaminban és különféle ásványi anyagokban is bővelkedik, így természetes immunerősítő hatással is bír.
A hántolt dió rendkívül sokoldalú:
Tárolása hűvös, száraz helyen javasolt, mert magas olajtartalma miatt könnyen avasodik. A friss, minőségi dióbél íze enyhén édeskés és dús aromájú, így kis mennyiségben is ízesítőként hat.
A dió hántolt változata tehát nemcsak ízletes, hanem kiemelkedően tápláló is – érdemes rendszeresen beilleszteni az egészséges étrendbe.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.