Juhvaj egy ritkább, de rendkívül tápláló és karakteres vajfajta, amelyet juhtejszínből köpülnek. Magasabb zsír- és szárazanyagtartalommal rendelkezik, mint a tehén- vagy kecskevaj, így gazdagabb ízélményt és telt állagot nyújt.
A juhvaj színe világos krém vagy elefántcsont, állaga kenhető, lágy és sűrű. Az íze enyhén diós, savanykásabb, ami a juhtej sajátos zsírsavösszetételéből adódik. A juhtej természetes tápanyagtartalma miatt a juhvaj különösen gazdag zsírban oldódó vitaminokban és ásványi anyagokban.
A juhvaj kiválóan alkalmazható süteményekhez, krémekhez, szószokhoz, pirításhoz vagy kenyérre kenve. Magasabb zsírtartalma miatt intenzívebb ízt ad az ételeknek, és különösen jól harmonizál erdei gombákkal, rozmaringgal, zsályával, fokhagymával vagy mézzel.
Hűtőszekrényben (0–5 °C) tárolandó, zárt, tiszta edényben. Fagyasztható is, így hosszabb ideig (akár 6 hónapig) megőrzi állagát és ízét. Javasolt sötét, levegőtől védett helyen tartani, hogy megelőzzük az avasodást.
A juhvaj egy különleges, természetes eredetű zsiradék, amely a kulináris élvezeteket keresők számára kiváló alternatívát jelent a megszokott vajfajtákkal szemben.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.