Friss kajszibarack egészben és félbevágva, rusztikus asztalon lekvárral

Kajszibarack – A nyár egyik legértékesebb vitaminbombája

Friss kajszibarack egészben és félbevágva, rusztikus asztalon lekvárral

A kajszibarack, más néven sárgabarack (Prunus armeniaca), az egyik legkedveltebb nyári gyümölcs, amely nemcsak ízével, hanem rendkívüli tápanyagtartalmával is kiemelkedik. Édes, lédús, selymes héjú gyümölcs, amelyet frissen, aszalva, lekvárként vagy befőttként is szívesen fogyasztanak.

A kajszibarack jótékony hatásai

A kajszibarack gazdag A-provitaminban (béta-karotin), amely fontos a szem egészsége szempontjából, valamint C-vitaminban, amely támogatja az immunrendszert. Magas rosttartalma elősegíti az emésztést, és segíthet a koleszterinszint csökkentésében.

  • Gazdag antioxidánsokban, mint a polifenolok és flavonoidok
  • Káliumban bővelkedik, ami segíthet a vérnyomás szabályozásában
  • Természetes vízhajtó és emésztést támogató hatású
  • Kalóriaszegény, így diétás étrendekhez is kiváló

Felhasználása a konyhában

A kajszibarack kiválóan alkalmas édes és sós ételekhez is. Frissen fogyasztva is tökéletes, de feldolgozva is megőrzi aromáját.

  • Lekvárokhoz, dzsemekhez – klasszikus befőzési alapanyag
  • Süteményekben, rétesekben – ízletes töltelék
  • Aszalva – természetes, energiadús snack
  • Köretként sültekhez vagy salátákban – különleges ízhatás

Tárolás és fogyasztás

A kajszibarack gyorsan érik, ezért frissen érdemes fogyasztani vagy befőzni, fagyasztani rövid időn belül. A túlérett gyümölcsök kiválóan alkalmasak lekvárfőzésre vagy smoothie-k készítésére.

A kajszibarack szezonja általában június végétől augusztus elejéig tart, de aszalt formában egész évben élvezhető. A kajszibarack tökéletes választás, ha természetes, tápanyagdús, nyári gyümölcsöt keresel.

Tápérték 100 g kajszibarackban (nyers):
Kalória: 48 kcal
Fehérje: 1.4 g
Zsír: 0.4 g
Szénhidrát: 11.1 g
Cukor: 9.2 g
Rost: 2.0 g
Nátrium: 1 mg
Kálium: 259 mg
Kalcium: 13 mg
Magnézium: 10 mg
Foszfor: 23 mg
Vas: 0.4 mg
Cink: 0.2 mg
B1-vitamin: 0.03 mg
B2-vitamin: 0.04 mg
B3-vitamin: 0.6 mg
B6-vitamin: 0.05 mg
Folsav: 9 µg
A-vitamin: 1926 IU
C-vitamin: 10 mg
D-vitamin: 0 IU