A karambola, más néven csillaggyümölcs (Averrhoa carambola) egy különleges formájú trópusi gyümölcs, amely szeletelve csillag alakot formáz. Enyhén édes-savanykás íze, ropogós állaga és rendkívül látványos megjelenése miatt egyre népszerűbb nemcsak a gasztronómiában, hanem az egészségtudatos étrendekben is.
A karambola alacsony kalóriatartalmú, ugyanakkor gazdag C-vitaminban, rostokban, antioxidánsokban és polifenol vegyületekben. Fogyasztása segíti az immunrendszer működését, a sejtvédelmet, és támogathatja az emésztést. A gyümölcs kálium- és magnéziumtartalma révén támogatja a szív- és érrendszert.
A karambola héja ehető, így nyersen fogyasztva a legegyszerűbb – szeletelve csillag formájú díszítésként salátákban, gyümölcstálakon, süteményeken vagy koktélokban is megjelenik. Készíthető belőle lekvár, szörp, gyümölcslé, chutney, de savanykás íze miatt akár sós ételek mellé, halhoz vagy csirkéhez is tálalható.
Az érett karambola sárga színű, enyhén áttetsző, puhább tapintású. Szobahőmérsékleten 2–3 napig, hűtőszekrényben akár 1 hétig is eltartható. A túlérett példányokból ízletes dzsem vagy püré készíthető.
A karambola nemcsak látványos, hanem értékes tápanyagforrás is, amely ideális része lehet egy vitamindús, kiegyensúlyozott étrendnek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.