Érett kávécseresznye gyümölcsök felnyitva és egészben egy tálban

Kávécseresznye – A kávé eredeti gyümölcse, amit kevesen ismernek

Érett kávécseresznye gyümölcsök felnyitva és egészben egy tálban

A kávécseresznye gyümölcs a kávénövény (Coffea fajok) termése, amelyből a világszerte ismert kávébab származik. Bár a kávébab feldolgozott formájában széles körben elterjedt, a nyers gyümölcs, a kávécseresznye sokak számára még ismeretlen alapanyag, pedig önmagában is értékes tápanyagforrás.

A gyümölcs élénkpiros, néha sárgás vagy bordó színű, és belsejében 1–2 kávémagot (azaz babot) rejt, amelyeket egy nyálkás, édes hússzövet vesz körül. A nyers kávécseresznye friss, enyhén gyümölcsös ízű, és magas antioxidáns-tartalma miatt egyre inkább a funkcionális élelmiszerek közé sorolják.

A kávécseresznye gyümölcs előnyei

  • Gazdag antioxidánsokban: Különösen polifenolokat, például klorogénsavat tartalmaz.
  • Természetes koffeintartalom: Enyhe energizáló hatással bír, de kevesebb koffeint tartalmaz, mint a pörkölt kávé.
  • Emésztést segítő rostok: A gyümölcs héja és húsa is rostban gazdag.
  • Immunerősítő hatás: A benne található fitonutriensek támogathatják a szervezet védekezőképességét.

A kávécseresznye gyümölcs fogyasztható frissen, szárítva, por formájában, de egyre gyakrabban készítenek belőle teát vagy funkcionális italokat is. A modern élelmiszeripar a gyümölcs héját és húsát is újrahasznosítja, csökkentve ezzel az élelmiszer-hulladékot.

Feldolgozatlan formájának jelentősége

A fermentálás vagy szárítás nélküli, nyers kávécseresznye jobban megőrzi az eredeti tápanyagtartalmat. A feldolgozatlan termés rövid ideig tárolható, így elsősorban a szüret helyszínén kerül fogyasztásra vagy azonnali feldolgozásra.

Érdekességek

A kávécseresznye gyümölcs már az ősi afrikai kultúrákban is ismert volt, ahol gyakran egészben rágták el az energizáló hatása miatt. A modern egészségtudatos táplálkozásban egyre gyakrabban alkalmazzák szuperélelmiszerként.

A kávécseresznye gyümölcs tehát nemcsak a kávé forrása, hanem egy különleges, tápanyagban gazdag alapanyag is lehet – önmagában is értékes a gasztronómiában és az egészséges életmód szempontjából.

Tápérték 100 g nyers kávécseresznye gyümölcsben:
Kalória: 56 kcal
Fehérje: 1.3 g
Zsír: 0.4 g
Szénhidrát: 12.4 g
Cukor: 7.1 g
Rost: 4.2 g
Kálium: 325 mg
Kalcium: 12 mg
Magnézium: 18 mg
Vas: 0.6 mg
Cink: 0.3 mg
C-vitamin: 6.5 mg
B1-vitamin: 0.04 mg
B2-vitamin: 0.06 mg
B3-vitamin: 0.9 mg
Folsav: 9 µg
Koffein: kb. 0.8–1.2 mg
D-vitamin: 0 IU
A-vitamin: 0 IU