Kecskevaj kis kerámiatálban, krémes állagú, rusztikus fa felületen

Kecskevaj – A különleges, enyhén savas ízű természetes zsiradék

Kecskevaj kis kerámiatálban, krémes állagú, rusztikus fa felületen

Kecskevaj egy ritkábban használt, de rendkívül különleges és tápláló vajféle, amelyet kecsketejszínből köpüléssel állítanak elő. Enyhébb ízű, kevésbé zsíros érzetű, ugyanakkor gazdag tápanyagokban, vitaminokban és természetes zsírsavakban.

A kecskevaj színe általában világosabb, sárgás-fehéres árnyalatú, állaga selymes, könnyen kenhető. A kecsketej enyhén savas karaktere finoman átérződik a vaj ízén, így különleges aromát ad ételeknek. Alacsonyabb laktóztartalma miatt laktózérzékenyek számára is könnyebben tolerálható, bár nem teljesen laktózmentes.

Miért érdemes kecskevajat használni?

  • Könnyebben emészthető – kecsketej zsírsavprofilja emészthetőbb, mint a tehéntejé.
  • Természetes A-, D-, E-, K-vitamin forrás – zsírban oldódó vitaminokat tartalmaz.
  • Enyhe, különleges íz – különösen finom kenyérre kenve, süteményekben, szószokban.
  • Kisebb laktóztartalom – laktózérzékenyek gyakran jobban tolerálják.
  • Kézműves alapanyagként is elérhető – gyakran háztáji, kisüzemi forrásból származik.

Felhasználása a konyhában

A kecskevaj sokoldalúan használható: sütéshez, főzéshez, vajas szószokhoz, vagy akár kenyérre kenve is kiváló. Mivel íze lágy, de karakteres, remekül illeszkedik édes és sós ételekbe is. Különösen jól párosítható friss zöldfűszerekkel, mézzel, fokhagymával vagy citrusos ízvilággal.

Tárolás

Hűtve tárolandó 0–5 °C között, jól zárható edényben. Friss állapotban 1–2 hétig tartható el, de fagyasztva akár 4–6 hónapig is őrzi minőségét. Mivel természetes alapanyag, érdemes mindig tiszta eszközzel nyúlni hozzá, hogy elkerüljük az avasodást.

A kecskevaj kiváló választás azoknak, akik egészségesebb, könnyebben emészthető alternatívát keresnek a tehéntejből készült vaj helyett, miközben nem mondanak le a vaj krémességéről és teltségéről.

Tápérték 100 g kecskevajban:
Energia: 747 kcal
Zsír: 82 g
ebből telített: 49.2 g
ebből egyszeresen telítetlen: 25.5 g
ebből többszörösen telítetlen: 2.8 g
Koleszterin: 215 mg
A-vitamin: 780 µg
D-vitamin: 1.2 µg
E-vitamin: 2.3 mg
K-vitamin: 7.5 µg
Fehérje: 0.5 g
Szénhidrát: 0.6 g
Laktóz: 0.4 g