Kecskevaj egy ritkábban használt, de rendkívül különleges és tápláló vajféle, amelyet kecsketejszínből köpüléssel állítanak elő. Enyhébb ízű, kevésbé zsíros érzetű, ugyanakkor gazdag tápanyagokban, vitaminokban és természetes zsírsavakban.
A kecskevaj színe általában világosabb, sárgás-fehéres árnyalatú, állaga selymes, könnyen kenhető. A kecsketej enyhén savas karaktere finoman átérződik a vaj ízén, így különleges aromát ad ételeknek. Alacsonyabb laktóztartalma miatt laktózérzékenyek számára is könnyebben tolerálható, bár nem teljesen laktózmentes.
A kecskevaj sokoldalúan használható: sütéshez, főzéshez, vajas szószokhoz, vagy akár kenyérre kenve is kiváló. Mivel íze lágy, de karakteres, remekül illeszkedik édes és sós ételekbe is. Különösen jól párosítható friss zöldfűszerekkel, mézzel, fokhagymával vagy citrusos ízvilággal.
Hűtve tárolandó 0–5 °C között, jól zárható edényben. Friss állapotban 1–2 hétig tartható el, de fagyasztva akár 4–6 hónapig is őrzi minőségét. Mivel természetes alapanyag, érdemes mindig tiszta eszközzel nyúlni hozzá, hogy elkerüljük az avasodást.
A kecskevaj kiváló választás azoknak, akik egészségesebb, könnyebben emészthető alternatívát keresnek a tehéntejből készült vaj helyett, miközben nem mondanak le a vaj krémességéről és teltségéről.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.