Kendermagolaj kis ĂŒvegben, mellette nyers kendermag tĂĄlkĂĄban

Kendermagolaj: A zöld arany – Teljes Ă©rtĂ©kƱ növĂ©nyi olaj egĂ©szsĂ©gre szabva

Kendermagolaj kis ĂŒvegben, mellette nyers kendermag tĂĄlkĂĄban

A kendermagolaj a kender (Cannabis sativa) magjĂĄbĂłl hidegen sajtolt, vilĂĄgoszöld szĂ­nƱ növĂ©nyi olaj, mely rendkĂ­vĂŒli tĂĄpĂ©rtĂ©kkel Ă©s gyĂłgyhatĂĄssal bĂ­r. Nem tartalmaz pszichoaktĂ­v összetevƑket (mint a THC), de annĂĄl gazdagabb esszenciĂĄlis zsĂ­rsavakban, vitaminokban Ă©s antioxidĂĄnsokban. A kendermagolaj mĂĄra a termĂ©szetes Ă©trendkiegĂ©szĂ­tƑk Ă©s egĂ©szsĂ©gtudatos konyhĂĄk kiemelkedƑ alapanyaga lett.

Miért érdemes kendermagolajat fogyasztani?

A kendermagolaj összetĂ©telĂ©t tekintve az egyik legegyensĂșlyozottabb növĂ©nyi olaj, mivel optimĂĄlis arĂĄnyban (3:1) tartalmaz omega-6 Ă©s omega-3 zsĂ­rsavakat. Ez az arĂĄny kulcsfontossĂĄgĂș a szervezet gyulladĂĄsos folyamatainak szabĂĄlyozĂĄsĂĄban Ă©s a szĂ­v- Ă©s Ă©rrendszeri egĂ©szsĂ©g tĂĄmogatĂĄsĂĄban.

  • Gamma-linolĂ©nsav (GLA) – termĂ©szetes gyulladĂĄscsökkentƑ hatĂĄsĂș.
  • Alfa-linolĂ©nsav (ALA) – növĂ©nyi omega-3 zsĂ­rsav, tĂĄmogatja a szĂ­v egĂ©szsĂ©gĂ©t.
  • E-vitamin – antioxidĂĄns vĂ©delem a sejteknek.

Kendermagolaj felhasznĂĄlĂĄsa a konyhĂĄban

A kendermagolaj kĂŒlönösen alkalmas hideg felhasznĂĄlĂĄsra:

  • SalĂĄtaöntetekhez – enyhĂ©n diĂłs, fƱszeres Ă­zvilĂĄga kivĂĄlĂłan harmonizĂĄl ecetekkel, citrommal.
  • Smoothie-khoz, turmixokhoz – termĂ©szetes zsĂ­rsav-kiegĂ©szĂ­tƑkĂ©nt.
  • KĂ©szĂ©telek utĂłlagos Ă­zesĂ­tĂ©sĂ©re – fƑzelĂ©kek, pĂĄstĂ©tomok, levesek tetejĂ©re csepegtetve.
  • NatĂșr joghurthoz, mĂŒzlihez keverve – a napi omega-3 bevitelĂ©rt.

KerĂŒlni kell a sĂŒtĂ©s-fƑzĂ©shez valĂł hasznĂĄlatĂĄt, mivel a hevĂ­tĂ©s tönkreteszi Ă©rzĂ©keny zsĂ­rsavprofiljĂĄt. A kendermagolaj Ă­ze enyhĂ©n fĂŒves, diĂłs, nem tolakodĂł, de jĂłl felismerhetƑ.

EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyei

A kendermagolaj rendszeres fogyasztĂĄsa:

  • hozzĂĄjĂĄrulhat a koleszterinszint szabĂĄlyozĂĄsĂĄhoz,
  • segĂ­thet a bƑrproblĂ©mĂĄk (ekcĂ©ma, dermatitisz) enyhĂ­tĂ©sĂ©ben,
  • javĂ­thatja az agyfunkciĂłt Ă©s a koncentrĂĄciĂłt,
  • tĂĄmogathatja a hormonĂĄlis egyensĂșlyt Ă©s az immunrendszert.

TĂĄrolĂĄsi tanĂĄcsok

A kendermagolajat sötĂ©t, hƱvös helyen, lehetƑleg hƱtƑszekrĂ©nyben kell tĂĄrolni. FelbontĂĄs utĂĄn 2-3 hĂłnapon belĂŒl javasolt elfogyasztani. OxidĂĄciĂłra hajlamos, ezĂ©rt mindig jĂłl zĂĄrva tartsuk az ĂŒveget.

ÖsszessĂ©gĂ©ben a kendermagolaj egy teljes Ă©rtĂ©kƱ, kiegyensĂșlyozott, termĂ©szetes növĂ©nyi olaj, mely kivĂĄlĂł forrĂĄsa az esszenciĂĄlis zsĂ­rsavaknak Ă©s ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs egĂ©szsĂ©gtudatos Ă©trendhez.

Tåpérték 100 g kendermagolajban:
KalĂłria: 884 kcal
Fehérje: 0 g
ZsĂ­r: 100 g
– telített zsírsav: 10 g
– egyszeresen telítetlen: 12 g
– többszörösen telĂ­tetlen: 78 g
Omega-3 (ALA): 17–20 g
Omega-6 (LA): 55–60 g
Gamma-linolĂ©nsav (GLA): 2–5 g
E-vitamin: 90 mg
Koleszterin: 0 mg
Szénhidråt: 0 g
Cukor: 0 g
Rost: 0 g
A-vitamin: 0 IU
D-vitamin: 0 IU