A körömvirág szirom, más néven Calendula officinalis, nemcsak gyógyászati célokra használatos, hanem gasztronómiai alapanyagként is egyre népszerűbb. Az élénk narancssárga és sárga szirmok frissen vagy szárítva is ehetők, és számos ételben díszítő és ízesítő szerepet töltenek be.
Az ehető virágok közül a körömvirág az egyik legismertebb, köszönhetően enyhén fűszeres, kissé kesernyés ízének, valamint élénk színeinek, amelyek különösen jól mutatnak salátákon, rizsételeken vagy levesek tetején. A körömvirág szirmok flavonoidokat, karotinoidokat, valamint C-vitamint tartalmaznak, így nemcsak látványosak, de táplálóak is.
A friss szirmokat enyhén nedves papírtörlőbe csomagolva, zárt edényben érdemes tárolni a hűtőben, így 2–3 napig megőrzik minőségüket. A szárított szirmok fénytől védett, száraz helyen hónapokig is eltarthatók. Csak vegyszermentes termesztésű virágokat használjunk fogyasztásra.
A körömvirágot évszázadok óta használják bőrproblémák, gyulladások és emésztési panaszok kezelésére. A gasztronómiai felhasználás során ezek az előnyök kisebb mértékben érvényesülnek, de így is hozzájárulnak az étrend változatosságához és a természetes összetevők fogyasztásához.
A körömvirág szirmok tehát nem csupán díszítőelemek, hanem teljes értékű, természetes alapanyagok, amelyekkel kreatívan feldobható bármely étel.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.