Friss körömvirág szirmok fehér tányéron, kulináris felhasználásra

Körömvirág szirmok a tányéron – Az aranysárga ehető virág titkai

Friss körömvirág szirmok fehér tányéron, kulináris felhasználásra

A körömvirág szirom, más néven Calendula officinalis, nemcsak gyógyászati célokra használatos, hanem gasztronómiai alapanyagként is egyre népszerűbb. Az élénk narancssárga és sárga szirmok frissen vagy szárítva is ehetők, és számos ételben díszítő és ízesítő szerepet töltenek be.

Miért érdemes körömvirág szirmot használni az ételekben?

Az ehető virágok közül a körömvirág az egyik legismertebb, köszönhetően enyhén fűszeres, kissé kesernyés ízének, valamint élénk színeinek, amelyek különösen jól mutatnak salátákon, rizsételeken vagy levesek tetején. A körömvirág szirmok flavonoidokat, karotinoidokat, valamint C-vitamint tartalmaznak, így nemcsak látványosak, de táplálóak is.

Felhasználási lehetőségek

  • Salátákban: Frissen szórva egyedi megjelenést és enyhe aromát ad.
  • Gyógyteaként: A szirmokat leforrázva nyugtató, gyulladáscsökkentő tea készíthető.
  • Rizsételekhez: Szárított szirmokkal sáfrány helyett is ízesíthető a rizs.
  • Vajakhoz és sajtokhoz keverve: Esztétikus és ízletes kiegészítő lehet.
  • Levesek díszítéséhez: A szirmok a tálalás során hozzáadva színt és frissességet biztosítanak.

Tárolás és biztonság

A friss szirmokat enyhén nedves papírtörlőbe csomagolva, zárt edényben érdemes tárolni a hűtőben, így 2–3 napig megőrzik minőségüket. A szárított szirmok fénytől védett, száraz helyen hónapokig is eltarthatók. Csak vegyszermentes termesztésű virágokat használjunk fogyasztásra.

Egészségügyi előnyök

A körömvirágot évszázadok óta használják bőrproblémák, gyulladások és emésztési panaszok kezelésére. A gasztronómiai felhasználás során ezek az előnyök kisebb mértékben érvényesülnek, de így is hozzájárulnak az étrend változatosságához és a természetes összetevők fogyasztásához.

A körömvirág szirmok tehát nem csupán díszítőelemek, hanem teljes értékű, természetes alapanyagok, amelyekkel kreatívan feldobható bármely étel.

Tápérték 100 g-ban:
Kalória: 24 kcal
Fehérje: 1.2 g
Zsír: 0.3 g
Szénhidrát: 4.6 g
Cukor: 1.1 g
Rost: 2.1 g
Nátrium: 5 mg
Kálium: 300 mg
Kalcium: 75 mg
Magnézium: 20 mg
Vas: 1.4 mg
C-vitamin: 25 mg
A-vitamin: 750 IU
Béta-karotin: 450 µg
Flavonoidok: kb. 90 mg
Karotinoidok: jelentős mennyiség