A kumkvat (Citrus japonica) egy különleges citrusféle, amely apró mérete ellenére rendkívül gazdag ízben és tápanyagokban. A narancssárga színű, ovális alakú gyümölcsöt egészben lehet fogyasztani, beleértve az enyhén édes héjat és a savanykás belsőt. Eredetileg Ázsiából származik, de ma már világszerte megtalálható az egzotikus gyümölcsök között.
A kumkvat gazdag C-vitaminban, rostokban, valamint jelentős flavonoid és antioxidáns tartalommal bír. Az ehető héj tele van illóolajokkal és növényi hatóanyagokkal, amelyek segítenek a gyulladások csökkentésében és támogatják az immunrendszert.
A kumkvat számos formában fogyasztható: nyersen, egészben, szeletelve, salátákhoz, mártásokhoz, chutney-khoz vagy lekvárként, kandírozva is. Intenzív ízvilága különleges karaktert ad desszerteknek, húsételek mellé is kiváló. A héja aromás, így akár koktélokba vagy fűszerként is használható.
Vásárláskor érdemes kemény, élénk színű, sérülésmentes gyümölcsöt választani. Szobahőmérsékleten néhány napig, hűtőszekrényben akár egy hétig is eltartható. Hosszabb tárolásra kandírozva, fagyasztva vagy lekvárként is alkalmas.
A kumkvat tehát nem csupán egzotikus díszítőelem, hanem valódi vitaminbomba, amely természetes módon támogatja a szervezetet és gazdagítja az étrendet élénk ízével és tápláló összetételével.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.