Egész és szeletelt kumkvat gyümölcsök narancssárga héjjal és szegmensekkel fa felületen

Kumkvat – A mini citrusgyümölcs nagy tápértékkel és karakteres ízzel

Egész és szeletelt kumkvat gyümölcsök narancssárga héjjal és szegmensekkel fa felületen

A kumkvat (Citrus japonica) egy különleges citrusféle, amely apró mérete ellenére rendkívül gazdag ízben és tápanyagokban. A narancssárga színű, ovális alakú gyümölcsöt egészben lehet fogyasztani, beleértve az enyhén édes héjat és a savanykás belsőt. Eredetileg Ázsiából származik, de ma már világszerte megtalálható az egzotikus gyümölcsök között.

Kumkvat jótékony hatásai

A kumkvat gazdag C-vitaminban, rostokban, valamint jelentős flavonoid és antioxidáns tartalommal bír. Az ehető héj tele van illóolajokkal és növényi hatóanyagokkal, amelyek segítenek a gyulladások csökkentésében és támogatják az immunrendszert.

  • C-vitaminban gazdag – erősíti az immunrendszert.
  • Flavonoidokat és antioxidánsokat tartalmaz, védi a sejteket.
  • Magas rosttartalom – támogatja az emésztést.
  • Ehető héja is értékes, nem szükséges meghámozni.
  • Alacsony kalória – ideális egészséges nassolnivalóként is.

Kumkvat a konyhában

A kumkvat számos formában fogyasztható: nyersen, egészben, szeletelve, salátákhoz, mártásokhoz, chutney-khoz vagy lekvárként, kandírozva is. Intenzív ízvilága különleges karaktert ad desszerteknek, húsételek mellé is kiváló. A héja aromás, így akár koktélokba vagy fűszerként is használható.

Tárolás és vásárlási tippek

Vásárláskor érdemes kemény, élénk színű, sérülésmentes gyümölcsöt választani. Szobahőmérsékleten néhány napig, hűtőszekrényben akár egy hétig is eltartható. Hosszabb tárolásra kandírozva, fagyasztva vagy lekvárként is alkalmas.

A kumkvat tehát nem csupán egzotikus díszítőelem, hanem valódi vitaminbomba, amely természetes módon támogatja a szervezetet és gazdagítja az étrendet élénk ízével és tápláló összetételével.

Tápérték 100 g kumkvatban:
Kalória: 71 kcal
Fehérje: 1.9 g
Zsír: 0.9 g
Szénhidrát: 15.9 g
Cukor: 9.4 g
Rost: 6.5 g
Nátrium: 10 mg
Kálium: 186 mg
Kalcium: 62 mg
Magnézium: 20 mg
Vas: 0.9 mg
Cink: 0.17 mg
B1-vitamin: 0.037 mg
B2-vitamin: 0.09 mg
B3-vitamin: 0.43 mg
B6-vitamin: 0.04 mg
Folsav: 17 µg
A-vitamin: 290 IU
C-vitamin: 43.9 mg
D-vitamin: 0 IU