A lasagne lap az olasz konyha egyik legismertebb réteges tésztája, melyet a klasszikus lasagne elkészítéséhez használnak. A tészta lapos, téglalap alakú, enyhén hullámos vagy sima szélekkel rendelkezik, és általában durumbúzából és vízből készül. Egyes változatok tojást is tartalmaznak, amely sárgásabb árnyalatot és teltebb ízt ad a lapoknak.
A lasagne lap fő tulajdonsága, hogy jól bírja a sütést, nem esik szét, hanem kellemes állagúvá puhul meg a rétegek között a mártások hatására. Elérhető előfőzött (pre-cooked) és hagyományos, főzést igénylő változatban is.
Az előfőzött lasagne lapokat nem kell külön megfőzni, elegendő jól meglocsolni őket a rétegezéskor használt szószokkal, hogy kellően megpuhuljanak a sütőben. A hagyományos típusokat viszont előfőzni ajánlott néhány percig, hogy ne maradjanak kemények.
A lasagne lapok szénhidrátban gazdagok, így kiváló energiaforrásként szolgálnak. Durumbúzás változatuk magasabb fehérjetartalommal és alacsonyabb glikémiás indexszel bír, mint a sima búzalisztes verziók. A tojással készült lasagne lapok B-vitaminokat és esszenciális aminosavakat is tartalmazhatnak.
Glutént tartalmaznak, így gluténérzékenyek számára nem alkalmasak, de már elérhetők gluténmentes változatok rizslisztből, kukoricalisztből vagy egyéb alternatívákból.
A száraz lasagne lapokat száraz, hűvös helyen tárolva akár évekig eltarthatjuk. A főtt vagy már megsütött lasagne ételek hűtőszekrényben 2–3 napig fogyaszthatók, fagyasztva pedig 2–3 hónapig is eltarthatók.
Stabilitása, állaga és formája miatt a lasagne lap ideális választás minden réteges, sütőben sült tésztaételhez – legyen szó klasszikus olasz fogásról vagy kreatív saját receptről.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.