Házi levendulaszirup üvegben friss levendulával

Levendulaszirup: Illatos különlegesség a konyhában és desszertekben

Házi levendulaszirup üvegben friss levendulával

A levendulaszirup egy egyedülálló és illatos ízesítő, amely különleges karaktert ad italoknak, desszerteknek és akár sós ételeknek is. Ez a szirup a levendulavirág természetes aromáját koncentrálja egy cukros, folyékony formában, így kis mennyiségben is markáns ízélményt biztosít.

A levendulaszirup felhasználása rendkívül sokoldalú: alkalmazható limonádékban, koktélokban, joghurtos vagy tejes italokban, fagylaltokon, palacsintán vagy akár sütemények mázához is. Az íze virágos, enyhén fás és frissítő – ideális azok számára, akik új kulináris élményeket keresnek.

Levendulaszirup készítése

A házi levendulaszirup receptje egyszerű, de fontos a minőségi alapanyagok használata. Az elkészítéshez szárított vagy friss levendulavirág, cukor és víz szükséges. A keveréket felforraljuk, majd állni hagyjuk, hogy az ízek teljesen kioldódjanak. Ezt követően szűrjük és palackozzuk.

  • Friss levendula ajánlott bio forrásból
  • Finomított cukor vagy alternatív édesítő is használható
  • Citromlé hozzáadásával megőrizhető a szín és frissesség

Egészségügyi hatásai és érdekességek

A levendula természetesen nyugtató hatású, így a levendulaszirup fogyasztása is hozzájárulhat a relaxációhoz. Különösen ajánlott stresszoldó teák, esti italok édesítésére. Emellett antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő vegyületeket is tartalmaz, bár ez utóbbiak koncentrációja a szirupban csekély lehet.

Levendulaszirup a modern konyhában

A gasztronómiában egyre több séf használja ezt az alapanyagot különleges desszertek, piték, mousse-ok vagy akár sültek mázának részeként. A trendek szerint a levendulaszirup kiválóan illik kecskesajthoz, túrós desszertekhez és citrusos ételekhez is.

  • Limonádé vagy prosecco levendulasziruppal
  • Levendulás panna cotta vagy fagylalt
  • Pirított kacsamell levendulaszirupos mázzal

A levendulaszirup tehát nem csupán egy édes ízesítő, hanem gasztronómiai élmény, amely stílust és egyediséget kölcsönöz az ételeknek-italoknak. Érdemes kísérletezni vele – akár házilag is elkészíthető, és hosszú ideig eltartható hűtőszekrényben tárolva.

Tápérték 100 ml levendulaszirupban:
Kalória: 285 kcal
Fehérje: 0.1 g
Zsír: 0 g
Szénhidrát: 71 g
Cukor: 70 g
Rost: 0 g
Nátrium: 3 mg
Kálium: 5 mg
Kalcium: 2 mg
Magnézium: 1 mg
Vas: 0.1 mg
B1-vitamin: 0 mg
B2-vitamin: 0 mg
B3-vitamin: 0 mg
B6-vitamin: 0 mg
Folsav: 0 µg
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 0 mg
D-vitamin: 0 IU