A limabab (Phaseolus lunatus), más néven vajas bab vagy butter bean, egy nagyobb szemű, lapos formájú hüvelyes növény, amely különösen népszerű a vegetáriánus és egészségtudatos étrendekben. Selymes, krémes állaga miatt kiváló pürékhez, ragukhoz, salátákhoz vagy akár főzelékhez is.
A limabab jelentős fehérje-, rost-, folsav-, kálium- és magnéziumtartalommal bír. Alacsony zsírtartalmú, gluténmentes és jól emészthető, így különösen ajánlott diétázóknak, sportolóknak és idősebb korosztálynak is.
A limabab rendszeres fogyasztása segíthet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, a vércukorszint stabilizálásában és a testsúlykontrollban. Lassú felszívódása révén hosszan tartó energiát biztosít.
A limabab jól illik salátákba, pürékbe, levesekbe, egytálételekbe vagy akár grillezett zöldségek mellé köretként. Lágy ízének és krémes állagának köszönhetően kiváló vegán alapanyag szószokhoz vagy növényi fasírtokhoz. Száraz változatát beáztatás után 60–90 percig kell főzni. Konzerv formában azonnal felhasználható.
A limabab egy sokoldalú, laktató és tápláló hüvelyes, amely nemcsak egészséges, hanem ízletes és könnyen beépíthető az étrendbe is – akár vegán, akár húsos fogásokhoz.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.