Egész és felvágott longan gyümölcsök fehér hússal és fekete maggal fa felületen

Longan – A trópusi ázsiai gyümölcs, amit a sárkányszem néven is ismernek

Egész és felvágott longan gyümölcsök fehér hússal és fekete maggal fa felületen

A longan (Dimocarpus longan) egy Délkelet-Ázsiából származó trópusi gyümölcs, amelyet gyakran neveznek „sárkányszemnek” is – az áttetsző, fehér húsa közepén lévő fekete mag erre utal. Íze enyhén édeskés, frissítő, és emlékeztet a licsire, bár kissé kevésbé aromás. A longan nemcsak kulináris élvezetet nyújt, hanem jelentős egészségügyi előnyöket is hordoz.

Longan jótékony hatásai

A longan C-vitaminban gazdag, támogatja az immunrendszert, és segíti a sejtek oxidatív stressz elleni védelmét. Emellett tartalmaz vasat, káliumot, magnéziumot és antioxidánsokat. A hagyományos kínai gyógyászatban régóta használják vérképzésre, szorongás csökkentésére és az alvás javítására.

  • C-vitamin-tartalom – támogatja az immunrendszert és bőr egészségét.
  • Vas és magnézium – hozzájárul a vérképzéshez és az idegrendszer működéséhez.
  • Antioxidánsokban gazdag – segít a sejtek védelmében.
  • Természetes nyugtató hatással bírhat, elősegítheti a relaxációt.
  • Alacsony kalóriatartalmú, frissítő nyári csemegeként ideális.

Longan a konyhában

A longan frissen fogyasztva a legízletesebb, de szárítva is gyakori összetevője ázsiai leveseknek, teáknak, desszerteknek. Kitűnően illik gyümölcssalátákba, joghurtba, turmixokba, de akár lekvárok és italok formájában is feldolgozható. Szárított formában főként a kínai gyógykonyhában elterjedt.

Tárolás és érettség

A longan éretten világosbarna héjú, enyhén puha tapintású. A gyümölcs hűtőszekrényben néhány napig frissen tartható, míg a szárított változata hosszabb ideig eltartható. A héja könnyen eltávolítható, a belső hús pedig egyszerűen elválik a magtól.

A longan egy egzotikus, ízletes és tápláló gyümölcs, amely kiváló kiegészítője lehet az egészséges étrendnek, különösen, ha immunrendszer-erősítő és antioxidáns tulajdonságait nézzük.

Tápérték 100 g longanban:
Kalória: 60 kcal
Fehérje: 1.0 g
Zsír: 0.1 g
Szénhidrát: 15.1 g
Cukor: 13.0 g
Rost: 1.1 g
Nátrium: 0 mg
Kálium: 266 mg
Kalcium: 1 mg
Magnézium: 10 mg
Vas: 0.13 mg
Cink: 0.05 mg
B1-vitamin: 0.031 mg
B2-vitamin: 0.14 mg
B3-vitamin: 0.3 mg
B6-vitamin: 0.1 mg
Folsav: 14 µg
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 84 mg
D-vitamin: 0 IU