Mongongo diók egy fából készült konyhai pulton.

Minden, amit a mongongo dióról tudni érdemes – Felhasználás és előnyei

Mongongo diók egy fából készült konyhai pulton.

A mongongo dió (Schinziophyton rautanenii) egy trópusi dióféle, amely az afrikai kontinens déli részein őshonos. A diók aprók, de rendkívül tápanyagban gazdagok, és széles körben használják étkezésekhez és természetes gyógyászati célokra is.

A mongongo dió íze enyhén édes és dióra emlékeztető, amit különféle édességekben, pörkölt húsokban és pácokban alkalmaznak. Az olaja szintén széles körben használatos a kozmetikai iparban, mivel hidratáló és bőrtápláló hatással bír.

Mongongo dió egészségügyi előnyei

A mongongo dió gazdag antioxidánsokban, esszenciális zsírsavakban és fehérjében, amelyek segíthetnek a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében, és jótékony hatással vannak az agyműködésre és az immunrendszerre. Az olaja hidratálja a bőrt és segíthet a bőrproblémák kezelésében is.

Felhasználás és ízesítés

  • Olaj formájában: A mongongo dió olaja ideális bőrápolásra és hajápolásra, de étkezési célra is felhasználható.
  • Nyersen: Az egész dió friss snackként fogyasztható, gazdag tápanyagokban.
  • Süteményekhez és édességekhez: A mongongo dió finom ízt adhat süteményeknek, pitéknek vagy energiaszeleteknek.

Fontos tudnivalók

Mint minden dióféle, a mongongo dió is gazdag kalóriában, így mértékkel érdemes fogyasztani. Emellett fontos, hogy biztos forrásból vásároljuk, mivel a trópusi diók könnyen szennyeződhetnek, ha nem megfelelően tárolják őket.

A mongongo dió nemcsak finom csemege, hanem rendkívül tápanyagban gazdag alapanyag, amelyet érdemes beépíteni a mindennapi étrendbe.

Tápérték 100 g-ban:
Kalória: 718 kcal
Fehérje: 14.2 g
Zsír: 78 g
Szénhidrát: 5 g
Cukor: 1 g
Rost: 3.4 g
Nátrium: 1 mg
Kálium: 370 mg
Kalcium: 42 mg
Magnézium: 70 mg
Vas: 1.2 mg
Cink: 2.5 mg
B1-vitamin: 0.1 mg
B2-vitamin: 0.05 mg
B3-vitamin: 1.5 mg
B6-vitamin: 0.2 mg
Folsav: 25 µg
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 0 mg
D-vitamin: 0 IU