Zerumbet gyömbĂ©r gyökĂ©r szeletelve, fĂĄbĂłl kĂ©szĂŒlt konyhai pulton.

Minden, amit a zerumbet gyömbĂ©rrƑl tudni Ă©rdemes – A sampon gyömbĂ©r felhasznĂĄlĂĄsa Ă©s elƑnyei

Zerumbet gyömbĂ©r gyökĂ©r szeletelve, fĂĄbĂłl kĂ©szĂŒlt konyhai pulton.

A zerumbet gyömbĂ©r (Zingiber zerumbet), közismert nevĂ©n sampon gyömbĂ©r, egy kĂŒlönleges Ă­zƱ Ă©s sokoldalĂș gyökĂ©rfƱszer, amelyet nemcsak a gasztronĂłmiĂĄban, hanem a termĂ©szetes gyĂłgyĂĄszatban Ă©s kozmetikai cĂ©lokra is elƑszeretettel alkalmaznak.

A gyökĂ©r ehetƑ rĂ©sze vilĂĄgos, enyhĂ©n sĂĄrgĂĄs szĂ­nƱ, ĂĄllaga kemĂ©nyebb a közönsĂ©ges gyömbĂ©rnĂ©l, Ă©s aromĂĄja fƱszeresebb, enyhĂ©n kĂĄmforos. A thai Ă©s indonĂ©z konyhĂĄk egyik alapfƱszere, kĂŒlönösen currykben, levesekben Ă©s pĂĄcokban hasznĂĄljĂĄk.

Zerumbet gyömbĂ©r egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyei

A zerumbet gyömbĂ©r antibakteriĂĄlis, gyulladĂĄscsökkentƑ Ă©s emĂ©sztĂ©sjavĂ­tĂł hatĂĄsĂș. HozzĂĄjĂĄrulhat a bĂ©lflĂłra egyensĂșlyĂĄnak fenntartĂĄsĂĄhoz, enyhĂ­ti a puffadĂĄst Ă©s segĂ­ti a mĂ©regtelenĂ­tĂ©st. A nĂ©pi gyĂłgyĂĄszatban haj- Ă©s bƑrĂĄpolĂĄsra is hasznĂĄljĂĄk a belƑle kinyert levet.

FelhasznĂĄlĂĄsi mĂłdok

  • Friss reszelve: KivĂĄlĂłan illik levesekbe, mĂĄrtĂĄsokba, hĂșsos Ă©telekbe Ă©s ĂĄzsiai pĂĄcokba.
  • SzĂĄrĂ­tott Ă©s porĂ­tott formĂĄban: KĂ©szĂ©telekhez, teĂĄkhoz Ă©s akĂĄr sĂŒtemĂ©nyekhez is hasznĂĄlhatĂł.
  • FƑzetkĂ©nt vagy teakĂ©nt: SerkentƑ Ă©s mĂ©regtelenĂ­tƑ hatĂĄsa miatt kivĂĄlĂł gyĂłgytea kĂ©szĂ­thetƑ belƑle.

Fontos tudnivalĂłk

Mint minden gyömbĂ©rfĂ©le, a zerumbet gyömbĂ©r is erƑteljes hatĂłanyagokat tartalmaz, ezĂ©rt terhessĂ©g Ă©s emĂ©sztƑrendszeri Ă©rzĂ©kenysĂ©g esetĂ©n javasolt elƑvigyĂĄzatosan alkalmazni. Kis mennyisĂ©gben fogyasztva viszont hatĂ©konyan tĂĄmogatja az egĂ©szsĂ©ges Ă©letmĂłdot Ă©s az immunrendszert.

A zerumbet gyömbér egy ritka, de értékes alapanyag, amelyet érdemes beemelni a våltozatos, ízekben gazdag konyhai repertoårba.

Tåpérték 100 g-ban:
KalĂłria: 80 kcal
Fehérje: 1.8 g
ZsĂ­r: 0.8 g
Szénhidråt: 17.5 g
Cukor: 0.5 g
Rost: 2.1 g
NĂĄtrium: 10 mg
KĂĄlium: 250 mg
Kalcium: 22 mg
Magnézium: 30 mg
Vas: 1.3 mg
Cink: 0.3 mg
B1-vitamin: 0.03 mg
B2-vitamin: 0.04 mg
B3-vitamin: 0.7 mg
B6-vitamin: 0.1 mg
Folsav: 14 ”g
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 5 mg
D-vitamin: 0 IU