KĂ©kfrankos szƑlƑ szoros kĂ©pe, friss Ă©s lĂ©dĂșs bogyĂłkkal, kĂ©kes-lila hĂ©jjal

Mindent a KĂ©kfrankos szƑlƑrƑl – A fajtĂĄja, Ă­ze Ă©s felhasznĂĄlĂĄsa

KĂ©kfrankos szƑlƑ szoros kĂ©pe, friss Ă©s lĂ©dĂșs bogyĂłkkal, kĂ©kes-lila hĂ©jjal

A KĂ©kfrankos szƑlƑ egy hĂ­res magyar szƑlƑfajta, amely szĂĄmos borvidĂ©ken megtalĂĄlhatĂł. Az Ă©tkezĂ©si vĂĄltozata kĂŒlönösen a friss fogyasztĂĄsra alkalmas, mivel rendkĂ­vĂŒl finom, Ă©des Ă©s enyhĂ©n savanykĂĄs Ă­zvilĂĄgot kĂ­nĂĄl. A szƑlƑ bogyĂłi kĂ©kes-lila</strong szĂ­nĂŒkben ragyognak, Ă©s Ă­zĂŒkben harmonikusan keverednek az Ă©des Ă©s savanyĂș jegyek. A KĂ©kfrankos szƑlƑ nemcsak borĂĄszatok, hanem a hĂĄziasszonyok körĂ©ben is kedvelt alapanyag.

A KĂ©kfrankos szƑlƑ ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs lehet Ă©tkezĂ©sekhez, frissen fogyasztva vagy akĂĄr salĂĄtĂĄkhoz, sĂŒtemĂ©nyekhez is felhasznĂĄlhatĂł. Az egyedĂŒlĂĄllĂł Ă­ze miatt sokfĂ©le Ă©telhez illik, Ă­gy mind a desszertekben, mind a sĂłs Ă©telekben megtalĂĄlhatjuk a helyĂ©t.

A KĂ©kfrankos szƑlƑ felhasznĂĄlĂĄsa

A KĂ©kfrankos szƑlƑt gyakran hasznĂĄljĂĄk friss fogyasztĂĄsra, de a borĂĄszatok körĂ©ben is nagyon nĂ©pszerƱ, mivel borok kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©re is kivĂĄlĂłan alkalmas. Az Ă©tkezĂ©si vĂĄltozatokat a szƑlƑtermesztƑk Ă©s borĂĄszatok is elƑszeretettel alkalmazzĂĄk a borokhoz, amelyeket a szƑlƑ karakteres Ă­zĂ©nek köszönhetƑen szeretnek a borfogyasztĂłk. A KĂ©kfrankos szƑlƑ Ă©des Ă­ze Ă©s kĂŒlönleges aromĂĄja miatt emellett a desszertekben is nagyszerƱ alapanyag lehet, pĂ©ldĂĄul pitĂ©khez vagy tortĂĄkhoz.

A KĂ©kfrankos szƑlƑ egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyei

A KĂ©kfrankos szƑlƑ gazdag vitaminokban Ă©s ĂĄsvĂĄnyi anyagokban, kĂŒlönösen C-vitaminban, amely hozzĂĄjĂĄrul az immunrendszer mƱködĂ©sĂ©hez Ă©s a bƑr egĂ©szsĂ©gĂ©nek megƑrzĂ©sĂ©hez. A szƑlƑben talĂĄlhatĂł antioxidĂĄnsok pedig segĂ­tenek megvĂ©deni a sejteket a szabad gyököktƑl. Emellett a KĂ©kfrankos szƑlƑ jĂłtĂ©kony hatĂĄssal van az emĂ©sztĂ©sre, mivel elƑsegĂ­ti a bĂ©lflĂłra egĂ©szsĂ©gĂ©nek fenntartĂĄsĂĄt.

A KĂ©kfrankos szƑlƑ borĂĄszatban

A KĂ©kfrankos szƑlƑ borĂĄszatokban szintĂ©n elterjedt, mivel a gyĂŒmölcsbƑl kĂ©szĂŒlt borok egyedĂŒlĂĄllĂł Ă­zvilĂĄgot kĂ©pviselnek. A borok jellemzƑen gyĂŒmölcsös Ă©s virĂĄgos aromĂĄjĂșak, emellett a KĂ©kfrankos szƑlƑ borok közepes testƱek, amelyek kĂŒlönleges Ă©lmĂ©nyt biztosĂ­tanak a borfogyasztĂłknak.

Tåpérték 100 g-ban:
KalĂłria: 69 kcal
Fehérje: 0.7 g
ZsĂ­r: 0.2 g
Szénhidråt: 17.0 g
Cukor: 15.5 g
Rost: 1.1 g
C-vitamin: 8 mg
Vas: 0.3 mg
KĂĄlium: 180 mg
Kalcium: 12 mg
Magnézium: 6 mg
A-vitamin: 5 IU
Folsav: 3 ”g
B1-vitamin: 0.04 mg
B2-vitamin: 0.05 mg
B3-vitamin: 0.3 mg
B6-vitamin: 0.05 mg
D-vitamin: 0 IU