Satsuma szelet, Ă©lĂ©nk narancssĂĄrga hĂșs Ă©s friss textĂșra

Mindent a satsumĂĄrĂłl – A fajtĂĄja, Ă­ze Ă©s felhasznĂĄlĂĄsa

Satsuma szelet, Ă©lĂ©nk narancssĂĄrga hĂșs Ă©s friss textĂșra

A satsuma egy citrusfĂ©le, amely a mandarin egyik vĂĄltozata, Ă©s az egyik legĂ©desebb citrusgyĂŒmölcs. A satsuma hĂ©ja könnyen eltĂĄvolĂ­thatĂł, a bĂ©lhĂșsa pedig Ă©des, lĂ©dĂșs, Ă©s enyhĂ©n savanykĂĄs Ă­zƱ. A satsuma egy igazi frissĂ­tƑ gyĂŒmölcs, amely kĂŒlönösen kedvelt tĂ©len.

A satsuma kĂŒlönlegessĂ©ge, hogy nem tartalmaz magot, Ă­gy kĂ©nyelmesen fogyaszthatĂł. A gyĂŒmölcs nemcsak frissen, hanem kĂŒlönfĂ©le Ă©tkezĂ©sekhez Ă©s italokhoz is kivĂĄlĂłan illik, Ă©s szĂĄmos kulinĂĄris felhasznĂĄlĂĄsi lehetƑsĂ©get kĂ­nĂĄl.

A satsuma felhasznĂĄlĂĄsa

A satsuma leggyakrabban frissen fogyasztva kerĂŒl asztalra, de felhasznĂĄlhatĂł salĂĄtĂĄkhoz, desszertekhez, smoothie-khoz Ă©s gyĂŒmölcslevekkĂ©nt is. A satsuma Ă©des Ă­ze Ă©s lĂ©dĂșs textĂșrĂĄja kĂŒlönleges Ă©lmĂ©nyt biztosĂ­t a gyĂŒmölcsfogyasztĂłknak. Ezen kĂ­vĂŒl a satsuma levĂ©t szirupok, koktĂ©lok Ă©s kĂŒlönbözƑ Ă©telek Ă­zesĂ­tĂ©sĂ©re is felhasznĂĄlhatjuk.

A satsuma egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyei

A satsuma tele van vitaminokkal, kĂŒlönösen C-vitaminnal, amely segĂ­t az immunrendszer erƑsĂ­tĂ©sĂ©ben. Emellett antioxidĂĄnsokat is tartalmaz, amelyek segĂ­tenek a szabad gyökökkel szembeni vĂ©dekezĂ©sben. A satsuma segĂ­thet a bĂ©lflĂłra egĂ©szsĂ©gĂ©nek fenntartĂĄsĂĄban Ă©s elƑsegĂ­theti az emĂ©sztĂ©st.

A satsuma a konyhĂĄban

A satsuma frissĂ­tƑ hatĂĄsa Ă©s gazdag Ă­ze miatt ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs reggeli italokhoz, salĂĄtĂĄkhoz Ă©s desszertekhez. A gyĂŒmölcs nemcsak Ă©des, hanem egyensĂșlyt ad a savanyĂș Ă©telekhez is. A satsuma egy kivĂĄlĂł frissĂ­tƑ snack, Ă©s a citrusos Ă­ze remekĂŒl illik a kĂŒlönfĂ©le Ă©dessĂ©gekhez, mint pĂ©ldĂĄul pitĂ©khez, tortĂĄkhoz vagy jĂ©gkrĂ©mekhez.

Tåpérték 100 g-ban:
KalĂłria: 47 kcal
Fehérje: 0.9 g
ZsĂ­r: 0.2 g
Szénhidråt: 11.8 g
Cukor: 9.5 g
Rost: 1.2 g
C-vitamin: 48 mg
Vas: 0.2 mg
KĂĄlium: 180 mg
Kalcium: 37 mg
Magnézium: 10 mg
A-vitamin: 7 IU
Folsav: 20 ”g
B1-vitamin: 0.05 mg
B2-vitamin: 0.06 mg
B3-vitamin: 0.3 mg
B6-vitamin: 0.1 mg
D-vitamin: 0 IU