Szeletelt nagy ナ想lテ。bgomba a konyhai elナ遡テゥszテュtナ deszkテ。n

Nagy ナ想lテ。bgomba 窶 Az テュzletes vadgomba, amit konyhテ。dban is テゥrdemes kiprテウbテ。lni

Szeletelt nagy ナ想lテ。bgomba a konyhai elナ遡テゥszテュtナ deszkテ。n

A nagy ナ想lテ。bgomba (Macrolepiota procera) az egyik legismertebb テゥs legkテカnnyebben felismerhetナ vadon termナ ehetナ gomba hazテ。nkban. Magas, karcsテコ tテカnkje テゥs nagymテゥretナア, barna pikkelyes kalapja miatt jellegzetes megjelenテゥsナア, テュgy mテゥg a kezdナ gombテ。szok szテ。mテ。ra is kテカnnyen azonosテュthatテウ. Gasztronテウmiai テゥrtテゥke kiemelkedナ, kテシlテカnテカsen rテ。ntva vagy grillezve fogyasztva kedvelt.

A nagy ナ想lテ。bgomba jellemzナ粗n jテコniustテウl oktテウberig talテ。lhatテウ meg lomberdナ遡ben, rテゥtek szテゥlテゥn, ligetes terテシleteken. Fontos, hogy csak akkor fogyasszuk, ha biztosan felismerjテシk, hiszen tテカbb hasonlテウ kテシlsejナア, de mテゥrgezナ faj is lテゥtezik.

Felhasznテ。lテ。sa a konyhテ。ban

A nagy ナ想lテ。bgomba kalapja a legテュzletesebb rテゥsz, amit szテ。mos mテウdon elkテゥszテュthetテシnk:

  • Rテ。ntva: a legnテゥpszerナアbb elkテゥszテュtテゥsi forma 窶 tojテ。sba, lisztbe テゥs zsemlemorzsテ。ba forgatva kisテシtve.
  • Grillezve: olテュvaolajjal megkenve, fナアszerezve tテカkテゥletes hテコsmentes alternatテュva.
  • Gombapテカrkテカltkテゥnt: mテ。s gombテ。kkal vegyテュtve gazdag テュzvilテ。got ad.
  • Levesekben, ragukban: intenzテュv aromテ。jテ。val karakteresebbテゥ teszi az テゥteleket.

A tテカnkje rostosabb, szテ。las szerkezetナア, テュgy テ。ltalテ。ban nem fogyasztjテ。k, vagy aprテュtva, szテ。rテュtva kerテシl felhasznテ。lテ。sra pテゥldテ。ul porrテ。 ナ喪テカlve, テュzfokozテウkテゥnt.

Tテ。pテゥrtテゥkei テゥs egテゥszsテゥgテシgyi hatテ。sai

A nagy ナ想lテ。bgomba nemcsak finom, de tテ。panyagokban gazdag alapanyag is:

  • Alacsony kalテウriatartalma miatt kivテ。lテウ diテゥtテ。s テゥtrendekhez is.
  • Fehテゥrjテゥben gazdag nテカvテゥnyi eredetナア alapanyag.
  • B-vitaminokat, kテ。liumot, foszfort, cinket テゥs antioxidテ。nsokat tartalmaz.

Az immunrendszert tテ。mogatテウ vegyテシleteket is tartalmaz, valamint gyulladテ。scsテカkkentナ hatテ。sテコ lehet. Szテ。rテュtott formテ。ban hosszabb ideig tテ。rolhatテウ, テゥs ナ喪lemテゥnykテゥnt akテ。r fナアszerkテゥnt is hasznテ。lhatテウ.

Fontos tudnivalテウk a gyナアjtテゥshez

Bテ。r a nagy ナ想lテ。bgomba jテウl ismert, mindig szakテゥrtナ gombaszakellenナ喪rel nテゥzessテシk テ。t a gyナアjtテカtt pテゥldテ。nyokat. Soha ne fogyasszuk nyersen, テゥs kerテシljテシk az テカsszetテゥveszthetナ, mテゥrgezナ fajokat 窶 pテゥldテ。ul a pテ。rducgalテウcテ。t vagy a mテゥrges ナ想lテ。bgombテ。t.

A nagy ナ想lテ。bgomba igazi gasztronテウmiai kincs, ha tudatosan テゥs kテカrテシltekintナ粗n hasznテ。ljuk, akkor nemcsak テュzletes, hanem テゥrtテゥkes tテ。panyagforrテ。s is lehet a konyhテ。nkban.

Tテ。pテゥrtテゥk 100 g nagy ナ想lテ。bgombテ。ban:
Kalテウria: 27 kcal
Fehテゥrje: 2.9 g
Zsテュr: 0.4 g
Szテゥnhidrテ。t: 4.3 g
Cukor: 1.0 g
Rost: 2.1 g
Kテ。lium: 420 mg
Foszfor: 110 mg
Nテ。trium: 5 mg
Kalcium: 8 mg
Magnテゥzium: 12 mg
Cink: 0.7 mg
B1-vitamin: 0.08 mg
B2-vitamin: 0.28 mg
B3-vitamin: 4.9 mg
B6-vitamin: 0.11 mg
Folsav: 17 ツオg
D-vitamin: 5 IU
C-vitamin: 2.1 mg