Felvágott és egész naspolya barna héjjal, zselés belsővel és magokkal fa felületen

Naspolya – Az ősz kései gyümölcse, ami túléretten a legfinomabb

Felvágott és egész naspolya barna héjjal, zselés belsővel és magokkal fa felületen

A naspolya (Mespilus germanica) egy kevéssé ismert, de annál értékesebb őszi gyümölcs, amelyet jellemzően a fagyok után fogyasztanak. A kemény, barna héjú gyümölcs különlegessége, hogy csak túléretten lesz élvezhető – ekkor puha, zselés belsője édes, enyhén aszaltas ízű. Évszázadok óta termesztik Európában, de napjainkban is értékes tápanyagforrásként tartják számon.

A naspolya jótékony hatásai

A naspolya magas rosttartalommal bír, C-vitamint és többféle szerves savat is tartalmaz. Emésztést segítő, enyhén hashajtó hatású, és antioxidánsai révén támogatja az immunrendszer működését. A gyümölcs túlérett állapotban a legjobb, amikor barnás-zselés belseje édes, és emészthetővé válik.

  • Magas rosttartalom – támogatja a bélműködést.
  • C-vitamin-forrás, segít az immunrendszer erősítésében.
  • Szerves savakat tartalmaz, amelyek javítják az anyagcserét.
  • Antioxidáns hatású vegyületek is megtalálhatók benne.
  • Természetes hashajtó hatás enyhébb panaszok esetén.

Naspolya a konyhában

A naspolya túlérett állapotban fogyasztható. Ilyenkor nyersen kanalazva vagy lekvárként, szószként, pépként kiváló. Íze jól harmonizál fahéjjal, szegfűszeggel, mézzel. Alkalmas gyümölcskenyerek, sütemények, piték ízesítésére. Tartósításra ideális: lekvár, aszalvány, kompót is készülhet belőle.

Érés és tárolás

Az éretlen naspolya kemény, fanyar és csersavas, de tárolással, utóéréssel fogyaszthatóvá válik. Száraz, hűvös helyen hagyva néhány hét alatt megpuhul és megbarnul. Csak ekkor alkalmas fogyasztásra – ez a túlérett fázis különösen fontos a naspolya esetében.

A naspolya tehát egy egzotikus, régies, mégis újrafelfedezésre érdemes gyümölcs, amely értékes tápanyagokat rejt és különleges ízélményt nyújt az őszi-téli hónapokban.

Tápérték 100 g naspolyában:
Kalória: 47 kcal
Fehérje: 0.4 g
Zsír: 0.2 g
Szénhidrát: 10.6 g
Cukor: 6.8 g
Rost: 5.4 g
Nátrium: 3 mg
Kálium: 200 mg
Kalcium: 21 mg
Magnézium: 10 mg
Vas: 0.4 mg
Cink: 0.1 mg
B1-vitamin: 0.03 mg
B2-vitamin: 0.02 mg
B3-vitamin: 0.3 mg
B6-vitamin: 0.04 mg
Folsav: 4 µg
A-vitamin: 25 IU
C-vitamin: 8.5 mg
D-vitamin: 0 IU