A naspolya (Mespilus germanica) egy kevéssé ismert, de annál értékesebb őszi gyümölcs, amelyet jellemzően a fagyok után fogyasztanak. A kemény, barna héjú gyümölcs különlegessége, hogy csak túléretten lesz élvezhető – ekkor puha, zselés belsője édes, enyhén aszaltas ízű. Évszázadok óta termesztik Európában, de napjainkban is értékes tápanyagforrásként tartják számon.
A naspolya magas rosttartalommal bír, C-vitamint és többféle szerves savat is tartalmaz. Emésztést segítő, enyhén hashajtó hatású, és antioxidánsai révén támogatja az immunrendszer működését. A gyümölcs túlérett állapotban a legjobb, amikor barnás-zselés belseje édes, és emészthetővé válik.
A naspolya túlérett állapotban fogyasztható. Ilyenkor nyersen kanalazva vagy lekvárként, szószként, pépként kiváló. Íze jól harmonizál fahéjjal, szegfűszeggel, mézzel. Alkalmas gyümölcskenyerek, sütemények, piték ízesítésére. Tartósításra ideális: lekvár, aszalvány, kompót is készülhet belőle.
Az éretlen naspolya kemény, fanyar és csersavas, de tárolással, utóéréssel fogyaszthatóvá válik. Száraz, hűvös helyen hagyva néhány hét alatt megpuhul és megbarnul. Csak ekkor alkalmas fogyasztásra – ez a túlérett fázis különösen fontos a naspolya esetében.
A naspolya tehát egy egzotikus, régies, mégis újrafelfedezésre érdemes gyümölcs, amely értékes tápanyagokat rejt és különleges ízélményt nyújt az őszi-téli hónapokban.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.