A nyári vargánya (Boletus reticulatus) a vargányafélék családjába tartozik, és a korai gombaszezon egyik legkeresettebb vadon termő gombája. Húsa vastag, rugalmas, enyhén diós illatú és ízű, amelyet már a nyár elejétől megtalálhatunk a lombhullató erdők talaján.
A nyári vargánya kalapja világosbarna, hálószerű mintázattal a tönkön. Húsa fehér, vágás után sem színeződik el, ami a frissesség jele. Húsos állaga kiválóan alkalmassá teszi pirításhoz, grillezéshez, és krémlevesekhez is. Íze diós, enyhén édeskés, aromás és különösen ízletes fűszerek nélkül is.
Ideális fűszerei: vaj, olívaolaj, kakukkfű, petrezselyem, fokhagyma. Ne fűszerezd túl, hogy a természetes aromája érvényesüljön.
A nyári vargánya kiváló rost- és fehérjeforrás, miközben kalóriatartalma alacsony. Gazdag B-vitaminokban, káliumban, foszforban és antioxidáns vegyületekben, melyek támogatják a sejtvédelmet, anyagcserét és szív- és érrendszeri egészséget.
A nyári vargányát frissen ajánlott hűtőben 2-3 napig tárolni papírzacskóban. Szárítás vagy fagyasztás előtt tisztítsd meg szárazon, és szeleteld fel. Hőkezelés során nem veszít aromájából, így ideális meleg ételekhez.
A nyári vargánya nem csupán szezonális különlegesség, hanem egy valóban egészséges, prémium alapanyag, amely minden fogást elegánssá tesz.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.