A paradió, más néven Brazil dió (Bertholletia excelsa), az Amazonas menti esőerdők egyik legismertebb és legértékesebb olajos magva. Az utóbbi években a táplálkozástudomány újra felfedezte ezt az alapanyagot, köszönhetően rendkívül magas szeléntartalmának és kedvező zsírsav-összetételének.
A paradió az egyik legkoncentráltabb szelénforrás a természetben – már napi 1-2 szem is fedezheti a szervezet igényeit. Emellett bővelkedik telítetlen zsírsavakban, E-vitaminban, magnéziumban és cinkben. Ezek együttesen támogatják az immunrendszert, a szív- és érrendszert, valamint antioxidáns hatásúak.
A paradió kiváló önmagában nassolva, de müzlikhez, süteményekhez, energiaszeletekhez is tökéletes. Földes, enyhén vajra emlékeztető íze különleges karaktert ad édes és sós ételeknek egyaránt. Dióvajként is feldolgozható, vagy reszelve saláták tetejére szórható.
Magas szeléntartalma miatt fontos a mértékletesség: napi 1-2 darab bőven elegendő. A túlzott szelénbevitel – hosszú távon – mellékhatásokat okozhat, mint hajhullás vagy emésztési panaszok. Viszont kontrollált mennyiségben fogyasztva szuperélelmiszerként funkcionál.
A paradió tehát nemcsak különleges ízű olajos mag, hanem koncentrált mikrotápanyag-forrás is, amely jól beilleszthető az egészségtudatos, energiadús étrendekbe.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.