Rizskorpa kis kerámia tálban és szórtan konyhai fa felületen

Rizskorpa – A rizsszem rejtett kincse tápanyagban gazdagon

Rizskorpa kis kerámia tálban és szórtan konyhai fa felületen

A rizskorpa a rizsszem külső rétegéből származó melléktermék, amely a hántolás során keletkezik. Bár mellékterméknek számít, valójában tápanyagokban rendkívül gazdag – éppen ezért egyre nagyobb népszerűségnek örvend a természetes, egészségtudatos táplálkozás hívei körében.

A rizskorpa nem azonos a rizshéjjal – a korpa a rizsszem finom belső héjrétege, amely értékes rostokat, vitaminokat és zsírsavakat tartalmaz. Leggyakrabban stabilizált formában kerül forgalomba, hogy ne avasodjon el, mivel a benne található természetes olajok oxidációra hajlamosak.

Felhasználása a konyhában

  • Turmixokhoz, zabkásához adva – extra rost- és tápanyagbevitelért.
  • Sütéshez, kenyérbe keverve – teljes kiőrlésű, dúsított kenyerekhez.
  • Energia- és müzliszeletekhez – állagjavítóként és tápérték-fokozóként.
  • Állati takarmányként – magas rosttartalma miatt.

A rizskorpa semleges ízű, így könnyen hozzáadható bármilyen ételhez anélkül, hogy elnyomná annak eredeti ízvilágát.

Tápanyagtartalom és egészségügyi előnyök

A rizskorpa rostban, vitaminokban és esszenciális zsírsavakban gazdag. A következő előnyökkel rendelkezik:

  • Magas rosttartalom – javítja az emésztést, támogatja a bélműködést.
  • E-vitamin és B-vitamin komplex – antioxidáns és idegrendszert támogató hatás.
  • Gamma-oryzanol – természetes vegyület, amely segíthet a koleszterinszint szabályozásában.
  • Fitoszterolok – szív- és érrendszer támogatása.
  • Alacsony glikémiás indexű – vércukorszint-ingadozás minimalizálása.

A rizskorpa ideális kiegészítője lehet vegán, vegetáriánus és gluténmentes étrendeknek is, mivel természetesen nem tartalmaz glutént.

Tárolás és beszerzés

A rizskorpa tárolásánál fontos a nedvességtől és fénytől való védelem. Érdemes hűvös helyen, zárható edényben tartani. Stabilizált (hőkezelt) változatban hosszabb ideig eltartható és biztonságosabb emberi fogyasztásra.

Kapható bioboltokban, reformélelmiszer áruházakban és online élelmiszerüzletekben, gyakran por vagy pehely formában.

A rizskorpa tehát egy alulértékelt, de tápanyagban kiemelkedően gazdag gabonaalapanyag, amely remek választás mindennapi étrendünk kiegészítésére – különösen tudatos táplálkozás esetén.

Tápérték 100 g rizskorpában:
Kalória: 316 kcal
Fehérje: 13.5 g
Zsír: 20.0 g
Szénhidrát: 29.0 g
Rost: 21.0 g
Cukor: 0.6 g
Kalcium: 57 mg
Vas: 18.5 mg
Magnézium: 781 mg
Kálium: 1485 mg
Foszfor: 1677 mg
Cink: 6.0 mg
B1-vitamin: 2.7 mg
B3-vitamin: 29.5 mg
Folsav: 63 µg
E-vitamin: 4.9 mg
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 0 mg
D-vitamin: 0 IU