Frissen szeletelt sárga rókagomba fűszerekkel, fokhagymával és olívaolajjal fa deszkán

Sárga rókagomba – Az aranyszínű erdei kincs szeletelve és tisztán

Frissen szeletelt sárga rókagomba fűszerekkel, fokhagymával és olívaolajjal fa deszkán

A sárga rókagomba (Cantharellus cibarius) az egyik legismertebb vadon termő erdei gomba, amelyet nemcsak íze, hanem illata miatt is nagyra becsülnek. Húsa kemény, de rugalmas, sárgás színű, és gyümölcsös, barackos illatú, ami különösen alkalmassá teszi pirításra, levesekbe, tésztákhoz vagy ragukhoz.

Jellemzői és megjelenése

A sárga rókagomba kalapja sárgás-narancssárga színű, tölcséres alakú, alul elágazó, erezett lemezekkel. Húsa fehéres-sárgás, kemény tapintású, szeletelve jól tartja az állagát. Magától ritkán férgesedik, így az egyik legtisztább természetes gombafajta.

Felhasználási lehetőségek

  • Pirítva: Vajon, fokhagymával és zöldfűszerekkel önálló fogásként vagy köretként.
  • Levesekben: Erdei gombalevesekhez remek aromát ad.
  • Tésztákhoz és szószokhoz: Tejszínes mártásokban különösen finom.

Ajánlott fűszerek: vaj, petrezselyem, fokhagyma, kakukkfű, fehérbors. Finom aromája miatt érdemes kíméletesen fűszerezni.

Tápérték és egészségügyi előnyök

A sárga rókagomba könnyen emészthető, alacsony kalóriatartalmú gomba, amely mégis gazdag rostokban, káliumban, vasban, D-vitaminban és B-vitaminokban. Segíti az emésztést, a vérképzést és az immunrendszer működését.

  • Rost: Elősegíti a bélműködést.
  • D-vitamin: Természetes forrás, különösen fontos a csontok és immunrendszer szempontjából.
  • Vas és B-vitaminok: Hozzájárulnak az energiatermeléshez és vérképzéshez.

Tárolás és előkészítés

A friss sárga rókagomba hűtőszekrényben 2-3 napig tartható el, de szárítva vagy lefagyasztva hosszú ideig megőrzi aromáját. Tisztításkor ajánlott szárazon kefével vagy ecsettel megtisztítani, mert vizet magába szívva elveszti állagát.

A sárga rókagomba nemcsak egy kiváló gasztronómiai élményt nyújtó alapanyag, hanem egészséges és sokoldalúan felhasználható erdei gombafajta.

Tápérték 100 g friss sárga rókagombában:
Kalória: 32 kcal
Fehérje: 1.5 g
Zsír: 0.5 g
Telített zsír: 0.1 g
Szénhidrát: 6.5 g
Cukor: 1.1 g
Rost: 3.0 g
Nátrium: 5 mg
Kálium: 506 mg
Foszfor: 105 mg
D-vitamin: 212 IU
Vas: 3.5 mg
B2-vitamin: 0.25 mg
B3-vitamin: 4.4 mg