A sárga rókagomba (Cantharellus cibarius) az egyik legismertebb vadon termő erdei gomba, amelyet nemcsak íze, hanem illata miatt is nagyra becsülnek. Húsa kemény, de rugalmas, sárgás színű, és gyümölcsös, barackos illatú, ami különösen alkalmassá teszi pirításra, levesekbe, tésztákhoz vagy ragukhoz.
A sárga rókagomba kalapja sárgás-narancssárga színű, tölcséres alakú, alul elágazó, erezett lemezekkel. Húsa fehéres-sárgás, kemény tapintású, szeletelve jól tartja az állagát. Magától ritkán férgesedik, így az egyik legtisztább természetes gombafajta.
Ajánlott fűszerek: vaj, petrezselyem, fokhagyma, kakukkfű, fehérbors. Finom aromája miatt érdemes kíméletesen fűszerezni.
A sárga rókagomba könnyen emészthető, alacsony kalóriatartalmú gomba, amely mégis gazdag rostokban, káliumban, vasban, D-vitaminban és B-vitaminokban. Segíti az emésztést, a vérképzést és az immunrendszer működését.
A friss sárga rókagomba hűtőszekrényben 2-3 napig tartható el, de szárítva vagy lefagyasztva hosszú ideig megőrzi aromáját. Tisztításkor ajánlott szárazon kefével vagy ecsettel megtisztítani, mert vizet magába szívva elveszti állagát.
A sárga rókagomba nemcsak egy kiváló gasztronómiai élményt nyújtó alapanyag, hanem egészséges és sokoldalúan felhasználható erdei gombafajta.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.