Friss vajbab sĂĄrga hĂŒvelyekkel, rĂ©szben felvĂĄgva vĂĄgĂłdeszkĂĄn

Vajbab – A selymes, sĂĄrga hĂŒvelyes zöldsĂ©g, ami tökĂ©letes a nyĂĄri Ă©telekhez

Friss vajbab sĂĄrga hĂŒvelyekkel, rĂ©szben felvĂĄgva vĂĄgĂłdeszkĂĄn

A vajbab (Phaseolus vulgaris var. wax) egy puha, sĂĄrga hĂŒvelyƱ hĂŒvelyes zöldsĂ©g, amely Ă­zben Ă©s ĂĄllagban is lĂĄgyabb, mint a klasszikus zöldbab. NyĂĄri hĂłnapokban a piacok kedvelt termĂ©ke, melyet leggyakrabban fƑzelĂ©kkĂ©nt, leveskĂ©nt vagy köretkĂ©nt kĂ©szĂ­tenek el.

A vajbab rendkĂ­vĂŒl rostban gazdag, kalĂłriaszegĂ©ny Ă©s kivĂĄlĂł forrĂĄsa A-, C-, K-vitaminnak, folsavnak, valamint kĂĄliumnak Ă©s magnĂ©ziumnak. LĂĄgy textĂșrĂĄja miatt gyermekek, idƑsek Ă©s diĂ©tĂĄzĂłk szĂĄmĂĄra is ideĂĄlis zöldsĂ©gfĂ©le.

A vajbab jótékony hatåsai

  • Magas rosttartalom: SegĂ­ti az emĂ©sztĂ©st, tĂĄmogatja a bĂ©lrendszert.
  • Alacsony kalĂłriatartalom: IdeĂĄlis fogyĂłkĂșrĂĄs Ă©s könnyƱ Ă©trendekhez.
  • C- Ă©s A-vitamin: TĂĄmogatjĂĄk az immunrendszer mƱködĂ©sĂ©t.
  • KĂĄlium: SegĂ­thet a vĂ©rnyomĂĄs szabĂĄlyozĂĄsĂĄban.
  • K-vitamin: Fontos a csontok Ă©s a vĂ©ralvadĂĄs szempontjĂĄbĂłl.

A vajbab rendszeres fogyasztĂĄsa hozzĂĄjĂĄrulhat a szervezet vitamin- Ă©s ĂĄsvĂĄnyianyag-szĂŒksĂ©gletĂ©nek fedezĂ©sĂ©hez, miközben könnyen emĂ©szthetƑ Ă©s frissĂ­tƑ nyĂĄri alapanyag.

Konyhai felhasznĂĄlĂĄsa

A vajbab elsƑsorban fƑzelĂ©kkĂ©nt, leveskĂ©nt vagy pĂĄrolva kerĂŒl az asztalra. HarmonizĂĄl fokhagymĂĄval, tejföllel, kaporral, paradicsommal, de rakott vagy salĂĄtĂĄs vĂĄltozatban is nagyon nĂ©pszerƱ. Rövid fƑzĂ©ssel megƑrzi frissessĂ©gĂ©t Ă©s tĂĄpĂ©rtĂ©kĂ©t.

Tårolås és våsårlåsi tippek

  • Friss vajbab roppanĂłs, sĂĄrga hĂ©jĂș Ă©s foltmentes legyen.
  • HƱtƑszekrĂ©nyben 5-6 napig eltarthatĂł, ha lĂ©gmentesen lezĂĄrt zacskĂłban tĂĄrolod.
  • FagyaszthatĂł blansĂ­rozva, Ă­gy egĂ©sz Ă©vben elĂ©rhetƑvĂ© vĂĄlik.

A vajbab nemcsak finom és könnyƱ ételalapanyag, de tåpanyagban gazdag, jól variålható zöldség is, amely a nyåri ételek egyik legjobb vålasztåsa.

Tåpérték 100 g vajbabban:
KalĂłria: 31 kcal
Fehérje: 1.8 g
ZsĂ­r: 0.2 g
Szénhidråt: 7.1 g
Cukor: 1.4 g
Rost: 3.2 g
NĂĄtrium: 6 mg
KĂĄlium: 211 mg
Kalcium: 37 mg
Magnézium: 25 mg
Foszfor: 38 mg
Vas: 1.0 mg
Cink: 0.24 mg
B1-vitamin: 0.05 mg
B2-vitamin: 0.1 mg
B3-vitamin: 0.7 mg
B6-vitamin: 0.14 mg
Folsav: 33 ”g
A-vitamin: 690 IU
C-vitamin: 16.3 mg
D-vitamin: 0 IU
K-vitamin: 43 ”g