Vajbabos calzone tálalva

Vajbabos calzone

A calzone Nápolyból származik, és a hagyományos pizza töltött változata. Az eredeti változat leginkább paradicsomos és sajtos tölteléket tartalmazott, azonban a modern gasztronómiában számtalan variációja létezik. Ez a vajbabos változat egy izgalmas csavar a klasszikus recepten, amely különleges textúrát és gazdag ízvilágot kölcsönöz az ételnek. A ropogós tészta és a krémes vajbab tökéletes kombináció, amely vegetáriánusoknak és húsimádóknak egyaránt ízleni fog.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
780 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
7 g Szárított élesztő
300 ml Langyos víz
10 g
5 g Cukor
20 ml Olívaolaj
200 g Vajbab
150 g Mozzarella sajt
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Oregano
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a cukrot és a szárított élesztőt. Adj hozzá langyos vizet és az olívaolajat, majd gyúrd össze egy lágy, rugalmas tésztává. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, kevés vizet.

    A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl meleg víz elpusztítja az élesztőt. A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától.

    2

    A tésztát letakarva keleszd meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.

    A kelesztéshez ideális hely a sütő, alacsony hőfokon (kb. 50°C) vagy egy meleg radiátor közelében.

    3

    Közben tisztítsd meg a vajbabot, majd enyhén sós vízben főzd elő 5-6 percig, hogy kissé megpuhuljon. Ezután szűrd le és hagyd kihűlni.

    Ne főzd túl a vajbabot, mert szétesik. A cél, hogy csak kissé puhuljon meg.

    4

    A fokhagymát aprítsd finomra, majd keverd össze az előfőzött vajbabbal és az oregánóval. Reszeld le a mozzarellát.

    A fokhagymát reszelve is hozzáadhatod, így még intenzívebb lesz az íze. Használhatsz friss oregánót is szárított helyett.

    5

    A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, majd oszd négy egyenlő részre. Nyújtsd ki mindegyiket kb. 3 mm vastag kör alakúra.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, különben elszakad a töltelék súlyától.

    6

    A tészta egyik felére helyezd a fűszerezett vajbabot és szórd meg a reszelt mozzarellával. Ügyelj arra, hogy a széleken hagyj kb. 1 cm helyet a hajtogatáshoz.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, mert nehéz lesz összehajtani és lezárni a calzone-t.

    7

    Hajtsd félbe a tésztát úgy, hogy egy félhold alakú calzone-t kapj. A széleket nyomkodd le erősen, majd egy villával is nyomd össze, hogy ne nyíljon szét sütés közben.

    A széleket nedvesítsd be egy kis vízzel, mielőtt összehajtod, így jobban összetapadnak.

    8

    Egy felvert tojással kend meg a calzone tetejét, hogy aranybarna színt kapjon sütés után.

    A tojás helyett használhatsz egy kis tejet is a tetejére, ha nem szereted a tojás ízét.

    9

    Előmelegített sütőben, 200°C-on süsd kb. 20 percig, amíg a calzone szép aranybarnára sül.

    Figyeld a calzone-t sütés közben, és ha nagyon barnulna a teteje, takard le alufóliával.

    10

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, esetleg extra fokhagymás mártogatóssal.

    Azonnal tálalva a legfinomabb, de másnap is fogyasztható. A mártogatóshoz használhatsz tejfölt, joghurtot, vagy paradicsomszószt is.