Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a cukrot és a szárított élesztőt. Adj hozzá langyos vizet és az olívaolajat, majd gyúrd össze egy lágy, rugalmas tésztává. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, kevés vizet.
A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl meleg víz elpusztítja az élesztőt. A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától.
A tésztát letakarva keleszd meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.
A kelesztéshez ideális hely a sütő, alacsony hőfokon (kb. 50°C) vagy egy meleg radiátor közelében.
Közben tisztítsd meg a vajbabot, majd enyhén sós vízben főzd elő 5-6 percig, hogy kissé megpuhuljon. Ezután szűrd le és hagyd kihűlni.
Ne főzd túl a vajbabot, mert szétesik. A cél, hogy csak kissé puhuljon meg.
A fokhagymát aprítsd finomra, majd keverd össze az előfőzött vajbabbal és az oregánóval. Reszeld le a mozzarellát.
A fokhagymát reszelve is hozzáadhatod, így még intenzívebb lesz az íze. Használhatsz friss oregánót is szárított helyett.
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, majd oszd négy egyenlő részre. Nyújtsd ki mindegyiket kb. 3 mm vastag kör alakúra.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, különben elszakad a töltelék súlyától.
A tészta egyik felére helyezd a fűszerezett vajbabot és szórd meg a reszelt mozzarellával. Ügyelj arra, hogy a széleken hagyj kb. 1 cm helyet a hajtogatáshoz.
Ne tegyél túl sok tölteléket, mert nehéz lesz összehajtani és lezárni a calzone-t.
Hajtsd félbe a tésztát úgy, hogy egy félhold alakú calzone-t kapj. A széleket nyomkodd le erősen, majd egy villával is nyomd össze, hogy ne nyíljon szét sütés közben.
A széleket nedvesítsd be egy kis vízzel, mielőtt összehajtod, így jobban összetapadnak.
Egy felvert tojással kend meg a calzone tetejét, hogy aranybarna színt kapjon sütés után.
A tojás helyett használhatsz egy kis tejet is a tetejére, ha nem szereted a tojás ízét.
Előmelegített sütőben, 200°C-on süsd kb. 20 percig, amíg a calzone szép aranybarnára sül.
Figyeld a calzone-t sütés közben, és ha nagyon barnulna a teteje, takard le alufóliával.
Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, esetleg extra fokhagymás mártogatóssal.
Azonnal tálalva a legfinomabb, de másnap is fogyasztható. A mártogatóshoz használhatsz tejfölt, joghurtot, vagy paradicsomszószt is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.