Krémes vajkrém üvegtálban és fa felületen spatulával elkenve

Vajkrém – A tökéletes, habos krém süteményekhez és desszertekhez

Krémes vajkrém üvegtálban és fa felületen spatulával elkenve

A vajkrém az egyik leggyakrabban használt alapkrém a cukrászatban és házi sütések során. Lényege, hogy puha vajat és porcukrot habosítunk össze, és opcionálisan ízesítjük vaníliával, kakaóval, gyümölcspürével vagy krémsajttal. A krém lágy, mégis stabil állagú, jól kenhető és kiválóan formázható díszítéshez is.

A vajkrém ideális torták, cupcake-ek, kekszek betöltéséhez és burkolásához. Lehet egészen selymes vagy sűrűbb, formázható változat is – a cukor és zsiradék arányától függően. A legfinomabb vajkrém szobahőmérsékletű vajból készül, amely könnyen felverhető és krémes állagúvá válik.

A vajkrém felhasználási módjai

  • Tortakrémként: piskóták és lapok közé kenve
  • Díszítéshez: nyomózsákból virágok, ívek, minták készítéséhez
  • Kekszek és cupcake-ek töltésére: lágyabb verzióban
  • Aromásított változatban: citromos, kakaós, kávés, vaníliás formákban

A vajkrém megfelelő állaga kulcsfontosságú a sikeres süteményekhez. Habosítás után hűtve stabilabbá válik, de újra felhasználáshoz szobahőmérsékleten puhítható. Színezhető ételfestékkel, így alkalmas kreatív desszertdekorációkhoz is.

Tápanyag és egészségügyi szempontok

100 gramm vajkrém körülbelül 450–500 kcal energiát tartalmaz, nagy részben a vajból és cukorból származó kalóriákkal. Zsírtartalma jelentős, különösen ha vajból és teljes cukormennyiségből készül. Érdemes mértékkel fogyasztani, de különleges alkalmakra vagy díszítéshez tökéletes választás.

A házi vajkrém előnye, hogy hozzáadott tartósítószer vagy transzzsír nélkül készülhet. Cukormentes vagy csökkentett cukortartalmú változatban is elérhető alternatíva lehet egészségtudatosabb desszertekhez.

Aki stabil, ízletes és jól kezelhető krémet keres sütéshez, annak a vajkrém tökéletes választás – klasszikus, de sokféleképp variálható.

Tápérték 100 g vajkrémben:
Kalória: 480 kcal
Zsír: 35 g
Telített zsír: 21 g
Szénhidrát: 39 g
Cukor: 38 g
Fehérje: 0.4 g
Rost: 0 g
Koleszterin: 92 mg
Nátrium: 36 mg
A-vitamin: 820 IU
D-vitamin: 12 IU
E-vitamin: 1.5 mg