A vajkrém az egyik leggyakrabban használt alapkrém a cukrászatban és házi sütések során. Lényege, hogy puha vajat és porcukrot habosítunk össze, és opcionálisan ízesítjük vaníliával, kakaóval, gyümölcspürével vagy krémsajttal. A krém lágy, mégis stabil állagú, jól kenhető és kiválóan formázható díszítéshez is.
A vajkrém ideális torták, cupcake-ek, kekszek betöltéséhez és burkolásához. Lehet egészen selymes vagy sűrűbb, formázható változat is – a cukor és zsiradék arányától függően. A legfinomabb vajkrém szobahőmérsékletű vajból készül, amely könnyen felverhető és krémes állagúvá válik.
A vajkrém megfelelő állaga kulcsfontosságú a sikeres süteményekhez. Habosítás után hűtve stabilabbá válik, de újra felhasználáshoz szobahőmérsékleten puhítható. Színezhető ételfestékkel, így alkalmas kreatív desszertdekorációkhoz is.
100 gramm vajkrém körülbelül 450–500 kcal energiát tartalmaz, nagy részben a vajból és cukorból származó kalóriákkal. Zsírtartalma jelentős, különösen ha vajból és teljes cukormennyiségből készül. Érdemes mértékkel fogyasztani, de különleges alkalmakra vagy díszítéshez tökéletes választás.
A házi vajkrém előnye, hogy hozzáadott tartósítószer vagy transzzsír nélkül készülhet. Cukormentes vagy csökkentett cukortartalmú változatban is elérhető alternatíva lehet egészségtudatosabb desszertekhez.
Aki stabil, ízletes és jól kezelhető krémet keres sütéshez, annak a vajkrém tökéletes választás – klasszikus, de sokféleképp variálható.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.