A xilit (más néven xylitol) egy természetes eredetű cukoralkohol, amelyet többnyire kukoricarostból vagy nyírfából nyernek. Édesítőereje közel azonos a kristálycukoréval, ám jóval alacsonyabb a kalória- és szénhidráttartalma, valamint lassabban emeli meg a vércukorszintet.
A xilit legnagyobb előnye, hogy nem befolyásolja jelentősen a vércukor- és inzulinszintet, így ideális választás cukorbetegek, inzulinrezisztensek és fogyókúrázók számára is. Glikémiás indexe csupán 7, míg a kristálycukoré 60–70 körül mozog.
A xilit széles körben alkalmazható minden olyan receptben, ahol hagyományosan cukrot használnánk:
A xilit különlegessége, hogy nem okoz fogszuvasodást, sőt, a kutatások szerint gátolja a fogszuvasodást okozó baktériumok szaporodását. Emiatt gyakran alkalmazzák cukormentes rágógumikban, fogkrémekben is.
Habár emberi fogyasztásra biztonságos, kutyák számára mérgező, így állatok elől elzárva kell tartani. Túlzott mennyiségben fogyasztva enyhe laxatív hatása lehet, mint más cukoralkoholoknak.
Száraz, légmentesen záródó edényben tartva a xilit sokáig eltartható, nem hajlamos csomósodásra vagy romlásra.
A xilit ideális cukorpótló, amely természetes, kalóriaszegény, fogbarát és vércukorkímélő – minden modern konyhában megállja a helyét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.