Fehér kristályos xilit édesítőszer tálkában fakanállal

Xilit – Természetes cukoralkohol, ami kíméli a vércukorszintet

Fehér kristályos xilit édesítőszer tálkában fakanállal

A xilit (más néven xylitol) egy természetes eredetű cukoralkohol, amelyet többnyire kukoricarostból vagy nyírfából nyernek. Édesítőereje közel azonos a kristálycukoréval, ám jóval alacsonyabb a kalória- és szénhidráttartalma, valamint lassabban emeli meg a vércukorszintet.

Xilit édesítőszerként

A xilit legnagyobb előnye, hogy nem befolyásolja jelentősen a vércukor- és inzulinszintet, így ideális választás cukorbetegek, inzulinrezisztensek és fogyókúrázók számára is. Glikémiás indexe csupán 7, míg a kristálycukoré 60–70 körül mozog.

Felhasználása a konyhában

A xilit széles körben alkalmazható minden olyan receptben, ahol hagyományosan cukrot használnánk:

  • Süteményekhez, kekszekhez
  • Teák, kávék, italok édesítésére
  • Joghurtba, zabkásába, müzlibe keverve
  • Házi lekvárok, szószok készítéséhez

Fogbarát édesítő

A xilit különlegessége, hogy nem okoz fogszuvasodást, sőt, a kutatások szerint gátolja a fogszuvasodást okozó baktériumok szaporodását. Emiatt gyakran alkalmazzák cukormentes rágógumikban, fogkrémekben is.

Fontos megjegyzés

Habár emberi fogyasztásra biztonságos, kutyák számára mérgező, így állatok elől elzárva kell tartani. Túlzott mennyiségben fogyasztva enyhe laxatív hatása lehet, mint más cukoralkoholoknak.

Tárolása

Száraz, légmentesen záródó edényben tartva a xilit sokáig eltartható, nem hajlamos csomósodásra vagy romlásra.

A xilit ideális cukorpótló, amely természetes, kalóriaszegény, fogbarát és vércukorkímélő – minden modern konyhában megállja a helyét.

Tápérték 100 g xilitben:
Kalória: 240 kcal
Fehérje: 0 g
Zsír: 0 g
Szénhidrát: 100 g (ebből cukoralkohol: 100 g)
Cukor: 0 g
Rost: 0 g
Nátrium: 0 mg
Kálium: 0 mg
Kalcium: 0 mg
Magnézium: 0 mg
Vas: 0 mg
Cink: 0 mg
B1-vitamin: 0 mg
B2-vitamin: 0 mg
B3-vitamin: 0 mg
B6-vitamin: 0 mg
Folsav: 0 µg
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 0 mg
D-vitamin: 0 IU