Ají de gallina barna rizzsel, gazdag csirke mártással tálalva

Ají de gallina barna rizzsel

Az Ají de Gallina a perui konyha egyik legismertebb és legkedveltebb étele. A csirke krémes mártása, amelyet sárga chili és dió tesz gazdaggá, tökéletesen illik a barna rizshez. Az étel gyökerei a spanyol hódítás idejére nyúlnak vissza, de ma már a perui konyha egyik klasszikus fogásává vált. Az Ají de Gallina-t hagyományosan ünnepi alkalmakra készítik, de bármilyen étkezéshez tökéletes választás.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 5 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Csirke (filézett)
200 g Barna rizs
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
200 ml Tej
2 ek. Sárga chili paszta (ají amarillo)
50 g Dió
1 ek. Friss koriander
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    DióDió

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkét egy serpenyőben, olívaolajon, közepes lángon pirítsd meg, amíg szép aranybarna nem lesz, majd tedd félre pihenni.

    A csirke pirítása fokozza az ízeket, és segít abban, hogy a hús szaftos maradjon.

    2

    A hagymát és fokhagymát apróra vágd, majd az olívaolajon párold meg egy serpenyőben, amíg üvegesek nem lesznek.

    A hagyma nem csak ízesíti, hanem az étel alapját is képezi, ezért ügyelj arra, hogy ne piruljon túl.

    3

    Add hozzá a sárga chili pasztát (ají amarillo) és párold további 1-2 percig, amíg az illata előjön.

    A chili paszta nemcsak fűszeres ízt ad, hanem szép színt is kölcsönöz a mártásnak.

    4

    A diót darabold fel, és adj hozzá a hagymás keverékhez. Keverd jól össze, és hagyd egy kicsit sülni, hogy a dió íze előjön.

    A dió adja meg az étel krémes és gazdag textúráját, próbálj friss, nem sós diót használni.

    5

    Öntsd hozzá a tejet, sót és borsot, majd keverd simára a mártást. Főzd 10-15 percig, amíg az ízek összeérnek és a mártás sűrűsödik.

    A tej segít abban, hogy a mártás krémesebb legyen. Ha túl sűrű, egy kis vízzel hígíthatod.

    6

    Miután a csirke kihűlt, szedd le a húsát a csontról, és tedd a mártásba. Keverd össze alaposan, hogy a csirke jól beázzon a szószba.

    A csirkehúst mindig szedd le kisebb darabokra, hogy minden falat jól átjárja a mártás íze.

    7

    Közben a barna rizst főzd meg a csomagoláson lévő utasítások szerint.

    A barna rizs hosszabb főzési időt igényel, de gazdagabb tápanyagokban, mint a fehér rizs.

    8

    Tálald a csirke mártást a főtt barna rizzsel, friss korianderrel díszítve.

    A koriander friss, citrusos íze csodálatosan illik a fűszeres csirke mártásához.