Ayam Penyet csirke csípƑs sambal szósszal tálalva

Ayam Penyet csípƑs sambal szósszal

Az Ayam Penyet egy klasszikus indonĂ©z Ă©tel, amely az utcai Ă©telek közĂ© tartozik, Ă©s rendkĂ­vĂŒl nĂ©pszerƱ a helyi piacokon. A csirke omlĂłsra sĂŒtve Ă©s a sambal szĂłsz egyesĂ­tĂ©se valĂłdi Ă­zbombĂĄt hoz. Az Ayam Penyet kĂ©szĂ­tĂ©se sorĂĄn a csirke finom fƱszerekkel Ă©s lime levelekkel Ă­zesĂŒl, miközben a sambal szĂłsz csĂ­pƑssĂ©ge tökĂ©letesen harmonizĂĄl az Ă©tel Ă­zvilĂĄgĂĄval. Ha igazĂĄn autentikus Ă©lmĂ©nyt keresel, a sambal szĂłsz elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez hasznĂĄlj friss chilipaprikĂĄt Ă©s tamarindot. Az Ă©tel eredetileg a szegĂ©nyebb rĂ©tegek szĂĄmĂĄra kĂ©szĂŒlt, de mĂĄra az egĂ©sz vilĂĄgon ismerttĂ© vĂĄlt.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 Ăłra
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 4 db Csirkecomb
⭕ 1 db Lilahagyma
⭕ 3 gerezd Fokhagyma
⭕ 3 cm Ginger
⭕ 3 db Lime levĂ©l
⭕ 1 l Sós víz
⭕ 100 ml Olaj
⭕ 1 ek. Cukor
⭕ 1 tk. Só
⭕ 10 db Piparik
⭕ 1 ek. Tamarind

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkecombokat alaposan mosd meg, majd egy tĂĄlba tedd Ƒket. Önts rĂĄ sĂłs vizet Ă©s hagyd Ƒket ĂĄzni 15 percig.

    A sós víz segít abban, hogy a csirke omlósabb legyen, miközben a fƱszerek jobban beszívódnak.

    2

    A fokhagymåt, a lilahagymåt és a gyömbért pucold meg, majd apróra vågd fel. A lime leveleit is törd meg egy kicsit, hogy az illóolajok jobban kioldódjanak.

    A gyömbĂ©r frissessĂ©ge segĂ­t a sambal szĂłsz Ă­zĂ©nek kiemelĂ©sĂ©ben. Ha erƑsebb Ă­zt szeretnĂ©l, egy kicsit több gyömbĂ©rt is hasznĂĄlhatsz.

    3

    Forralj fel egy nagyobb serpenyƑben olajat, majd tedd bele a csirkecombokat. SĂŒsd Ƒket közepes hƑfokon, amĂ­g szĂ©p aranybarna szĂ­nt kapnak, körĂŒlbelĂŒl 20-25 percig.

    HasznĂĄlj egy fakanalat vagy kanalat a csirke hĂșsa alĂĄ, hogy a bƑr ne Ă©gjen meg. Ha szĂŒksĂ©ges, pörgesd a combokat a serpenyƑben.

    4

    Közben kĂ©szĂ­tsd el a csĂ­pƑs sambal szĂłszt: A lila hagymĂĄt, fokhagymĂĄt, gyömbĂ©rt, paprikĂĄt Ă©s tamarindot egy mozsĂĄrban törd össze, hogy egy sima pasztĂĄt kapj.

    A mozsår helyett hasznålhatsz konyhai robotgépet is, de a mozsårban való törés fokozza a fƱszerek intenzitåsåt.

    5

    A kĂ©sz sambalt add a csirkehez Ă©s sĂŒsd tovĂĄbb, amĂ­g a hĂșs belseje is ĂĄtsĂŒl, Ă©s a sambal szĂłsz Ă­zesĂ­ti a csirke bƑrĂ©t.

    A csirke ne legyen tĂșlsĂŒtve! EllenƑrizd, hogy a hĂșs belseje teljesen ĂĄtsĂŒlt-e, de maradjon szaftos.

    6

    TĂĄlald az Ayam Penyet-et friss rizs mellett, Ă©s tĂĄlalj mellĂ© egy csĂ­pƑs sambal mĂĄrtogatĂłst is.

    Friss lime levéllel díszítheted a tånyért, hogy még intenzívebb legyen az ízvilåg!