Ayam Penyet csirke csípős sambal szósszal tálalva

Ayam Penyet csípős sambal szósszal

Az Ayam Penyet egy klasszikus indonéz étel, amely az utcai ételek közé tartozik, és rendkívül népszerű a helyi piacokon. A csirke omlósra sütve és a sambal szósz egyesítése valódi ízbombát hoz. Az Ayam Penyet készítése során a csirke finom fűszerekkel és lime levelekkel ízesül, miközben a sambal szósz csípőssége tökéletesen harmonizál az étel ízvilágával. Ha igazán autentikus élményt keresel, a sambal szósz elkészítéséhez használj friss chilipaprikát és tamarindot. Az étel eredetileg a szegényebb rétegek számára készült, de mára az egész világon ismertté vált.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
4 db Csirkecomb
1 db Lilahagyma
3 gerezd Fokhagyma
3 cm Ginger
3 db Lime levél
1 l Sós víz
100 ml Olaj
1 ek. Cukor
1 tk.
10 db Piparik
1 ek. Tamarind

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkecombokat alaposan mosd meg, majd egy tálba tedd őket. Önts rá sós vizet és hagyd őket ázni 15 percig.

    A sós víz segít abban, hogy a csirke omlósabb legyen, miközben a fűszerek jobban beszívódnak.

    2

    A fokhagymát, a lilahagymát és a gyömbért pucold meg, majd apróra vágd fel. A lime leveleit is törd meg egy kicsit, hogy az illóolajok jobban kioldódjanak.

    A gyömbér frissessége segít a sambal szósz ízének kiemelésében. Ha erősebb ízt szeretnél, egy kicsit több gyömbért is használhatsz.

    3

    Forralj fel egy nagyobb serpenyőben olajat, majd tedd bele a csirkecombokat. Süsd őket közepes hőfokon, amíg szép aranybarna színt kapnak, körülbelül 20-25 percig.

    Használj egy fakanalat vagy kanalat a csirke húsa alá, hogy a bőr ne égjen meg. Ha szükséges, pörgesd a combokat a serpenyőben.

    4

    Közben készítsd el a csípős sambal szószt: A lila hagymát, fokhagymát, gyömbért, paprikát és tamarindot egy mozsárban törd össze, hogy egy sima pasztát kapj.

    A mozsár helyett használhatsz konyhai robotgépet is, de a mozsárban való törés fokozza a fűszerek intenzitását.

    5

    A kész sambalt add a csirkehez és süsd tovább, amíg a hús belseje is átsül, és a sambal szósz ízesíti a csirke bőrét.

    A csirke ne legyen túlsütve! Ellenőrizd, hogy a hús belseje teljesen átsült-e, de maradjon szaftos.

    6

    Tálald az Ayam Penyet-et friss rizs mellett, és tálalj mellé egy csípős sambal mártogatóst is.

    Friss lime levéllel díszítheted a tányért, hogy még intenzívebb legyen az ízvilág!