Bacalhau à Brás brokkolival tálalva egy rusztikus tányéron

Bacalhau à Brás brokkolival

A Bacalhau à Brás egy klasszikus portugál étel, amely a liszaboni Bairro Alto negyedből származik. Az étel eredeti változata a 19. században vált ismertté, és mára Portugália-szerte, sőt világszerte kedvelt. Az alapját szálaira szedett tőkehal, tojás és ropogós burgonya adja. A brokkolis változat modern, egészségtudatos csavar: friss zöldséggel gazdagítja az ételt anélkül, hogy elveszítené hagyományos karakterét. Technikai tipp: a tojásos keveréket ne hagyd magára, különben túlfő és kiszárad. A krémes állag eléréséhez hasznos a lassú, állandó keverés. Ez az étel kiváló választás egy elegáns hétköznapi vacsorához vagy vendégváráshoz is. Egy hideg téli estén nincs is jobb, mint a Bacalhau à Brás meleg, illatos fogása az asztalon – otthonosságot és mediterrán hangulatot csempészve a konyhába.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 45 perc
1120 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Sózott tőkehal (bacalhau)
200 g Brokkoli
4 db Tojás
1 db Vöröshagyma
2 db Fokhagyma
4 ek. Olívaolaj
300 g Burgonya (gyufaszálra vágva)
1 ek. Petrezselyem
0.5 tk.
0.25 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Ha szárított sózott tőkehalat használsz, áztasd hideg vízbe legalább 24 órára, 3-4 alkalommal cserélve a vizet, hogy eltávolítsd a sót.

    Mindig hideg vizet használj a só eltávolításához – a meleg víz túl gyorsan kioldaná az ízt is.

    2

    A brokkolit szedd rózsáira, és forrásban lévő sós vízben főzd 3 percig, majd azonnal szűrd le és tedd jeges vízbe, hogy megőrizze élénk zöld színét.

    A blansírozás segít megőrizni a brokkoli roppanósságát és színét.

    3

    Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, dinszteld meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát, míg üveges lesz.

    Ne hagyd, hogy a fokhagyma megégjen – keserű lesz tőle az étel.

    4

    Add hozzá az előkészített tőkehalat, és kevergetve pirítsd 5 percig, míg szétesik rostjaira.

    Fakanállal nyomd szét a tőkehaldarabokat a serpenyőben – így könnyen szálas állagot kapsz.

    5

    Add hozzá a blansírozott brokkolit és az előre kisütött gyufaszál burgonyát. Óvatosan keverd össze.

    Használj széles lapátot, hogy a burgonya ne törjön össze keverés közben.

    6

    Verj fel 4 tojást, majd öntsd a keverékre, és alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve süsd, míg a tojás épphogy megszilárdul.

    Ne süsd túl a tojást – a fogás akkor a legfinomabb, ha krémes marad.

    7

    Sózd, borsozd ízlés szerint, majd szórd meg friss, aprított petrezselyemmel tálalás előtt.

    Tálaláskor néhány csepp extra szűz olívaolaj még jobban kiemeli az ízeket.