A padlizsánt vágjuk fel kisebb kockákra, majd egy tálban sózzuk meg, és hagyjuk állni 20 percig, hogy levet eresszen.
A padlizsán sózása segít eltávolítani a keserűséget, és elősegíti, hogy az olaj ne szívja fel túlzottan a zöldséget.
A zöldpaprikát, vöröshagymát és paradicsomot szintén vágjuk kockákra, a paradicsomokat pedig hámozzuk meg és távolítsuk el a magjukat.
A paradicsomokat könnyedén meghámozhatjuk, ha forró vízbe mártjuk őket egy pár másodpercre, így a héja könnyen lejön.
Egy nagy serpenyőben az olívaolajon kezdjük el pirítani a padlizsánt, amíg enyhén megpuhul és aranybarna lesz.
Ügyeljünk arra, hogy ne tegyük túl sokat a serpenyőbe, mert akkor nem pirulnak megfelelően, inkább párolódnak.
Ezután hozzáadjuk a paprikát, hagymát és a paradicsomot. Keverjük össze, majd öntsük hozzá a fehérbor ecetet és a cukrot.
A fehérbor ecet frissességet és savanykás ízt ad, míg a cukor segít kiegyensúlyozni a fűszereket.
Főzzük az ételt közepes lángon 15-20 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak és az ízek jól összeérnek.
Ne süssük túl sokáig, hogy a zöldségek megőrizzék a textúrájukat, és ne váljanak túlságosan puhává.
A végén adjuk hozzá az olívabogyót, bazsalikomot és fenyőmagot, és alaposan keverjük össze.
A fenyőmag egy különleges ízt ad a caponatának, próbáljunk frissen pörkölni, hogy még intenzívebb legyen.
Tálaljuk langyosan vagy hidegen, és friss kenyérrel vagy pirítóssal kínáljuk.
A caponata jól illik friss kenyérhez vagy egy könnyű salátához.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.