Cassoulet francia húsos babos étel tálalva

Cassoulet (francia húsos babos étel)

A Cassoulet egy híres francia egytálétel, amely Languedoc régióból származik. Az étel a 14. században született, amikor a helyi parasztok egyszerű alapanyagokból készítettek laktató fogásokat. A Cassoulet névadója a \'cassole\', egy hagyományos agyagedény, amelyben az ételt sütik. Ez a gazdag, húsos babos ragu ma már a francia konyha egyik ikonikus étele, amely különböző régiókban más-más összetevőkkel készül. A Cassoulet lassú főzési folyamata és az összetevők harmóniája az egyszerűség és az ízek ünnepe.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 3 óra
Teljes 3 óra 30 perc
850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Fehérbab
300 g Füstölt kolbász
400 g Bőrös sertéshús
2 db Kacsacomb
1 db Hagyma
3 gerezd Fokhagyma
2 db Sárgarépa
400 g Paradicsomkonzerv
200 ml Fehérbor
5 g Friss kakukkfű
2 db Babérlevél
50 g Zsemlemorzsa
30 g Kacsazsír
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Áztasd be a fehérbabot egy éjszakára hideg vízben, majd másnap öblítsd le, és főzd meg sós vízben 1-1,5 óráig, amíg puha nem lesz.

    Az áztatás lerövidíti a főzési időt és segít a babnak egyenletesen megpuhulni. Ne sózd a babot az áztató vízben, mert az keményítheti a héját.

    2

    Egy nagy serpenyőben olvaszd meg a kacsazsírt, és pirítsd meg benne a kacsacombokat mindkét oldalon, amíg aranybarnák lesznek. Tedd félre őket.

    A kacsazsírtól lesz igazán autentikus a cassoulet, de ha nincs, használhatsz olívaolajat is. Ne zsúfold tele a serpenyőt, hogy a combok szépen megpiruljanak.

    3

    A serpenyőben pirítsd meg a felkockázott sertéshúst, majd add hozzá az apróra vágott hagymát, fokhagymát és sárgarépát. Párold puhára.

    A sertéshúst is pirítsd alaposan, hogy színt kapjon, ez mélyíti az ízeket.

    4

    Add hozzá a paradicsomkonzervet, a fehérbort, a friss kakukkfüvet és a babérlevelet. Ízesítsd sóval és borssal, majd lassú tűzön főzd 20 percig.

    Használj jó minőségű, darabolt paradicsomot a legjobb ízért. A fehérbor helyett használhatsz húslevest is.

    5

    Egy nagy sütőtálba rétegezd a főtt fehérbabot, a kolbászt, a pirított sertéshúst és a kacsacombokat. Öntsd rá a paradicsomos szószt, és keverd össze óvatosan.

    A rétegezés nem kritikus, de szebb látványt nyújt. Ügyelj arra, hogy a kacsacombok a tetejére kerüljenek, hogy ropogósra süljenek.

    6

    Szórd meg a tetejét zsemlemorzsával, és süsd 180°C-on körülbelül 1 óráig, amíg a teteje ropogós és aranybarna lesz.

    A sütés során néha ellenőrizd, és ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    7

    Tálalás előtt hagyd pihenni 10 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A cassoulet még finomabb másnap, miután az ízek teljesen összeértek.