Klasszikus Çılbır fokhagymás joghurttal és sült padlizsánnal

Çılbır fokhagymás joghurttal és sült padlizsánnal

A Çılbır, a török konyha egyik tradicionális reggelije, amely friss tojásokat joghurttal és pirospaprikás fokhagymás olajjal kínál. Az étel története évszázadokra nyúlik vissza, és azóta is a török családok egyik kedvenc reggelije. A friss tojások puha fehérjéje és folyós sárgája, valamint a joghurtos szósz és a fokhagymás pirospaprika tökéletes harmóniában egyesülnek. A sült padlizsán hozzáadása különleges ízt és textúrát ad az ételnek.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
4 db Tojás
250 g Joghurt
2 gerezd Fokhagyma
1 ek. Olívaolaj
500 ml Víz
1 ek. Ecet
1 tk. Pirospaprika
1 csipet
1 db Padlizsán

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy lábasban forrald fel a vizet, majd adj hozzá egy evőkanál ecetet. Az ecet segít abban, hogy a tojások sárgája ne szétfolyjon a vízben.

    Az ecet segít megőrizni a tojások formáját, de ne használd túl sokat, hogy ne legyen erősen ecetes íz.

    2

    A vízben, ha forr, egy-egy tojást ütve rakj bele óvatosan. Főzd a tojásokat 3-4 percig, hogy a fehérje megszilárduljon, de a sárgája folyós maradjon.

    Használj friss tojásokat, mert azok jobban megőrzik a formájukat főzés közben.

    3

    Amíg a tojásokat főzöd, készítsd el a joghurtos szószt. A joghurtot keverd el egy összetört fokhagymával, egy csipet sóval, és egy evőkanál olívaolajjal.

    A fokhagymát alaposan nyomd össze, hogy ne legyenek nagyobb darabok, így sima joghurtos szószt kapsz.

    4

    Amikor a tojások elkészültek, szedd ki őket a vízből, és csepegtesd le őket egy papírtörlőn.

    A felesleges víz eltávolításával elkerülheted, hogy a joghurtos szósz vizes legyen.

    5

    Egy tányérra tedd a joghurtos szószt, majd helyezd rá a főtt tojásokat.

    A joghurtos szósz legyen elég sűrű, hogy ne folyjon le a tojásokról.

    6

    A padlizsánt vágd félbe, és süsd meg egy serpenyőben egy evőkanál olívaolajjal. A padlizsánoknak szép aranybarna színt kell kapniuk, miközben a belső része puha lesz.

    A padlizsánt először érdemes kissé besózni, hogy a felesleges víz kioldódjon belőle, így jobban meg tudod sütni.

    7

    A sült padlizsánt szeleteld fel, és tedd a joghurtos szósz tetejére a tojások mellé.

    A padlizsán íze jól illik a joghurthoz, és a textúrája még gazdagabbá teszi az ételt.

    8

    Szórd meg pirospaprikával és tálald az ételt melegen.

    A pirospaprika ad egy enyhe füstös ízt, amely tökéletesen illik a tojásokhoz és a joghurthoz.