Klasszikus Çılbır fokhagymĂĄs joghurttal Ă©s sĂŒlt padlizsĂĄnnal

Çılbır fokhagymĂĄs joghurttal Ă©s sĂŒlt padlizsĂĄnnal

A Çılbır, a török konyha egyik tradicionĂĄlis reggelije, amely friss tojĂĄsokat joghurttal Ă©s pirospaprikĂĄs fokhagymĂĄs olajjal kĂ­nĂĄl. Az Ă©tel törtĂ©nete Ă©vszĂĄzadokra nyĂșlik vissza, Ă©s azĂłta is a török csalĂĄdok egyik kedvenc reggelije. A friss tojĂĄsok puha fehĂ©rjĂ©je Ă©s folyĂłs sĂĄrgĂĄja, valamint a joghurtos szĂłsz Ă©s a fokhagymĂĄs pirospaprika tökĂ©letes harmĂłniĂĄban egyesĂŒlnek. A sĂŒlt padlizsĂĄn hozzĂĄadĂĄsa kĂŒlönleges Ă­zt Ă©s textĂșrĂĄt ad az Ă©telnek.

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 2
⭕ 4 db Tojás
⭕ 250 g Joghurt
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 ek. Olívaolaj
⭕ 500 ml Víz
⭕ 1 ek. Ecet
⭕ 1 tk. Pirospaprika
⭕ 1 csipet Só
⭕ 1 db Padlizsán

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy lĂĄbasban forrald fel a vizet, majd adj hozzĂĄ egy evƑkanĂĄl ecetet. Az ecet segĂ­t abban, hogy a tojĂĄsok sĂĄrgĂĄja ne szĂ©tfolyjon a vĂ­zben.

    Az ecet segĂ­t megƑrizni a tojĂĄsok formĂĄjĂĄt, de ne hasznĂĄld tĂșl sokat, hogy ne legyen erƑsen ecetes Ă­z.

    2

    A vĂ­zben, ha forr, egy-egy tojĂĄst ĂŒtve rakj bele Ăłvatosan. FƑzd a tojĂĄsokat 3-4 percig, hogy a fehĂ©rje megszilĂĄrduljon, de a sĂĄrgĂĄja folyĂłs maradjon.

    HasznĂĄlj friss tojĂĄsokat, mert azok jobban megƑrzik a formĂĄjukat fƑzĂ©s közben.

    3

    AmĂ­g a tojĂĄsokat fƑzöd, kĂ©szĂ­tsd el a joghurtos szĂłszt. A joghurtot keverd el egy összetört fokhagymĂĄval, egy csipet sĂłval, Ă©s egy evƑkanĂĄl olĂ­vaolajjal.

    A fokhagymåt alaposan nyomd össze, hogy ne legyenek nagyobb darabok, így sima joghurtos szószt kapsz.

    4

    Amikor a tojĂĄsok elkĂ©szĂŒltek, szedd ki Ƒket a vĂ­zbƑl, Ă©s csepegtesd le Ƒket egy papĂ­rtörlƑn.

    A felesleges vĂ­z eltĂĄvolĂ­tĂĄsĂĄval elkerĂŒlheted, hogy a joghurtos szĂłsz vizes legyen.

    5

    Egy tĂĄnyĂ©rra tedd a joghurtos szĂłszt, majd helyezd rĂĄ a fƑtt tojĂĄsokat.

    A joghurtos szósz legyen elég sƱrƱ, hogy ne folyjon le a tojåsokról.

    6

    A padlizsĂĄnt vĂĄgd fĂ©lbe, Ă©s sĂŒsd meg egy serpenyƑben egy evƑkanĂĄl olĂ­vaolajjal. A padlizsĂĄnoknak szĂ©p aranybarna szĂ­nt kell kapniuk, miközben a belsƑ rĂ©sze puha lesz.

    A padlizsĂĄnt elƑször Ă©rdemes kissĂ© besĂłzni, hogy a felesleges vĂ­z kioldĂłdjon belƑle, Ă­gy jobban meg tudod sĂŒtni.

    7

    A sĂŒlt padlizsĂĄnt szeleteld fel, Ă©s tedd a joghurtos szĂłsz tetejĂ©re a tojĂĄsok mellĂ©.

    A padlizsĂĄn Ă­ze jĂłl illik a joghurthoz, Ă©s a textĂșrĂĄja mĂ©g gazdagabbĂĄ teszi az Ă©telt.

    8

    Szórd meg pirospaprikåval és tålald az ételt melegen.

    A pirospaprika ad egy enyhe fĂŒstös Ă­zt, amely tökĂ©letesen illik a tojĂĄsokhoz Ă©s a joghurthoz.