A Csirke Brassói egy ínycsiklandó és egyszerűen elkészíthető étel, amely a magyar konyha egyik legismertebb fogása. A csirkehúst ínycsiklandó, fokhagymás, sült krumplival tálalják, és mindezt egy finom pörköltszaftal gazdagítják. Ezt a fogást a hagyományos magyar családi étkezések igazi büszkeségeként tartják számon.
A Brassói aprópecsenye története az egyik legismertebb magyar étteremhez, a pesti Brassói étteremhez köthető. A recept gyorsan elterjedt az egész országban, és ma már szinte minden háztartásban ismerik. A csirke húsának lágy textúrája és a fokhagyma gazdag íze tökéletes kombinációt alkot, amit a ropogós burgonya és a szaftos pörkölt kísér. Ideális étel egy családi vacsorához vagy egy baráti összejövetelhez!
Pucold meg a burgonyát, és vágd fel kisebb kockákra. Süsd ki bő olajban aranybarnára, majd tedd félre.
A burgonyát érdemes sütés előtt papírtörlővel alaposan leszárítani, így ropogósabb lesz. Ne süsd túl a burgonyát, mert a következő lépésekben még főni fog!
Vágd a csirkemellet kis kockákra, sózd, borsozd.
A csirkemellet kb. 1-1,5 cm-es kockákra vágd, hogy egyenletesen átsüljön. A sózás és borsozás mellett használhatsz egyéb fűszereket is ízlés szerint, pl. fokhagymaport, pirospaprikát.
Hevítsd fel egy serpenyőben az olajat, és pirítsd meg benne az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát.
A hagymát közepes lángon pirítsd, hogy ne égjen meg. Ha a fokhagyma túl hamar barnulna, vedd le a serpenyőt a tűzről egy pillanatra.
Add hozzá a csirkemellet, és süsd, amíg minden oldala aranybarnára sül.
A csirkemellet ne tedd túl zsúfolt serpenyőbe, mert akkor nem pirul, hanem párolódik. Ha szükséges, süsd le több részletben. Fontos, hogy a csirke teljesen átsüljön!
Szórd meg pirospaprikával, keverd jól össze, majd add hozzá a kisütött burgonyakockákat.
A pirospaprikát gyorsan keverd el, nehogy megégjen és keserű ízt adjon az ételnek. Használj jó minőségű, édes pirospaprikát.
Keverd óvatosan össze, hogy a burgonya ne törjön össze, majd főzd további pár percig, hogy az ízek összeérjenek.
Nagyon óvatosan keverd össze, hogy a burgonya kockák egyben maradjanak. Minél rövidebb ideig főzöd már csak össze, annál kevésbé áznak el a krumplik.
Tálald forrón, friss petrezselyemmel megszórva, savanyúsággal vagy salátával.
A brassóihoz kiválóan illik a csemege uborka vagy a savanyú káposzta. A tálalásnál tegyél a tányérra egy kanál tejfölt is, ha szereted.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.