Csirke brassói pirított burgonyakockákkal és friss petrezselyemmel

Csirke brassói

A Csirke Brassói egy ínycsiklandó és egyszerűen elkészíthető étel, amely a magyar konyha egyik legismertebb fogása. A csirkehúst ínycsiklandó, fokhagymás, sült krumplival tálalják, és mindezt egy finom pörköltszaftal gazdagítják. Ezt a fogást a hagyományos magyar családi étkezések igazi büszkeségeként tartják számon.

A Brassói aprópecsenye története az egyik legismertebb magyar étteremhez, a pesti Brassói étteremhez köthető. A recept gyorsan elterjedt az egész országban, és ma már szinte minden háztartásban ismerik. A csirke húsának lágy textúrája és a fokhagyma gazdag íze tökéletes kombinációt alkot, amit a ropogós burgonya és a szaftos pörkölt kísér. Ideális étel egy családi vacsorához vagy egy baráti összejövetelhez!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
500 g Csirkemell
500 g Burgonya
1 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
300 ml Olaj (sütéshez)
1 tk. Info
0.5 tk. Bors
1 tk. Pirospaprika
1 csokor Petrezselyem (díszítéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Pucold meg a burgonyát, és vágd fel kisebb kockákra. Süsd ki bő olajban aranybarnára, majd tedd félre.

    A burgonyát érdemes sütés előtt papírtörlővel alaposan leszárítani, így ropogósabb lesz. Ne süsd túl a burgonyát, mert a következő lépésekben még főni fog!

    2

    Vágd a csirkemellet kis kockákra, sózd, borsozd.

    A csirkemellet kb. 1-1,5 cm-es kockákra vágd, hogy egyenletesen átsüljön. A sózás és borsozás mellett használhatsz egyéb fűszereket is ízlés szerint, pl. fokhagymaport, pirospaprikát.

    3

    Hevítsd fel egy serpenyőben az olajat, és pirítsd meg benne az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát.

    A hagymát közepes lángon pirítsd, hogy ne égjen meg. Ha a fokhagyma túl hamar barnulna, vedd le a serpenyőt a tűzről egy pillanatra.

    4

    Add hozzá a csirkemellet, és süsd, amíg minden oldala aranybarnára sül.

    A csirkemellet ne tedd túl zsúfolt serpenyőbe, mert akkor nem pirul, hanem párolódik. Ha szükséges, süsd le több részletben. Fontos, hogy a csirke teljesen átsüljön!

    5

    Szórd meg pirospaprikával, keverd jól össze, majd add hozzá a kisütött burgonyakockákat.

    A pirospaprikát gyorsan keverd el, nehogy megégjen és keserű ízt adjon az ételnek. Használj jó minőségű, édes pirospaprikát.

    6

    Keverd óvatosan össze, hogy a burgonya ne törjön össze, majd főzd további pár percig, hogy az ízek összeérjenek.

    Nagyon óvatosan keverd össze, hogy a burgonya kockák egyben maradjanak. Minél rövidebb ideig főzöd már csak össze, annál kevésbé áznak el a krumplik.

    7

    Tálald forrón, friss petrezselyemmel megszórva, savanyúsággal vagy salátával.

    A brassóihoz kiválóan illik a csemege uborka vagy a savanyú káposzta. A tálalásnál tegyél a tányérra egy kanál tejfölt is, ha szereted.