A csirkemelleket hosszában vágd félbe, hogy vékonyabb szeleteket kapj. Egy tálban keverd össze az olívaolajat, fokhagymaport, sót és borsot, majd forgasd bele a csirkeszeleteket. Hagyd pácolódni legalább 15 percig.
A pácolási időt növelheted, akár egy éjszakán át is pácolhatod a húst a hűtőben, hogy még intenzívebb ízeket kapj.
Forrósíts fel egy grillserpenyőt vagy szabadtéri grillt közepesen magas hőfokra. Süsd a csirkeszeleteket oldalanként 4-5 percig, amíg szép grillcsíkokat kapnak és teljesen átsülnek.
A csirke akkor van teljesen átsülve, ha a belseje eléri a 74°C-ot. Használj húshőmérőt a biztonság kedvéért.
A sütés utolsó percében helyezz egy szelet cheddart minden csirkemell tetejére, majd fedd le a serpenyőt vagy a grillt, hogy a sajt ráolvadjon.
Ha nincs fedőd, tegyél egy hőálló tálat a serpenyőre, hogy a sajt gyorsabban megolvadjon.
Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, és pirítsd meg a felszeletelt gombát 4-5 percig, amíg aranybarna nem lesz. Adj hozzá egy csipet sót és borsot az ízesítéshez.
A gombát ne zsúfold tele a serpenyőt, mert akkor nem pirul, hanem párolódik. Inkább több részletben süsd.
Közben vágd félbe a hamburgerzsemléket, és pirítsd meg őket egy száraz serpenyőben vagy egy kevés olívaolajjal megkenve, amíg aranybarna lesz a belsejük.
A zsemlét ne pirítsd túl, mert megkeményedik és nehezebb lesz harapni.
Készítsd elő a zöldségeket: a paradicsomot és a lilahagymát vágd vékony karikákra.
A lilahagymát áztasd hideg vízbe 10 percre, hogy enyhébb legyen az íze.
Kenj egy kevés majonézt a pirított zsemle belső oldalára.
A majonéz helyett használhatsz fokhagymás majonézt vagy aiolit is.
Rakd össze a hamburgert: az alsó zsemlefélre tegyél salátalevelet, majd jöhet a sajtos csirkemell, a pirított gomba, a paradicsom és a lilahagyma. Zárd le a felső zsemleféllel.
A hozzávalók sorrendje befolyásolja a hamburger ízét és állagát. Próbáld ki a saját kedvencedet!
Azonnal tálald, lehetőleg sült burgonyával vagy friss salátával. Tipp: Ha még intenzívebb ízvilágot szeretnél, használj vargányát vagy más erdei gombát a csiperkegomba helyett!
A sült burgonyát fűszerezheted fokhagymaporral, paprikával vagy más kedvenc fűszereiddel.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.