Krémes diós latte csészében diódarabokkal

Diós latte

A diós latte egy különleges ízesítésű kávé, amely a dió gazdag, enyhén édes aromájával egészíti ki az espresso erős karakterét. A dió és a kávé kombinációja régóta népszerű, hiszen mindkét összetevő mélységet és komplexitást ad az italnak. Egy hűvös őszi vagy téli délután nincs is jobb, mint egy csésze forró, krémes diós latte, amely nemcsak felmelegít, hanem kényezteti is az ízlelőbimbókat. A tej selymes állaga és a diólikőr finom édessége tökéletesen harmonizál az eszpresszó kesernyés ízével, miközben a tejszínhab és a pirított diódarabok még különlegesebbé teszik az élményt. A tökéletes diós latte titka a minőségi diólikőr és az őrölt dió megfelelő aránya. Ha még különlegesebb ízélményt szeretnél, próbáld ki egy kevés fahéjjal vagy karamell öntettel a tetején. Ez az ital kiváló választás reggeli kávéként, egy délutáni kávészünethez vagy akár egy ünnepi alkalomra is.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 5 perc
Teljes 10 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 1
100 ml Frissen főzött espresso
200 ml Tej
30 ml Diólikőr
10 g Dió (őrölt)
20 ml Méz
50 ml Tejszínhab (opcionális)
1 csipet Diódarabok (díszítéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Főzz le egy adag erős espresso kávét, majd tedd félre, hogy kissé kihűljön.

    A kávé erősségét a saját ízlésedhez igazíthatod. Használhatsz dupla adagot is, ha intenzívebb ízt szeretnél.

    2

    Egy kis edényben melegítsd fel a tejet, de ne forrald fel, majd habosítsd fel egy tejhabosítóval vagy kézi habverővel.

    A tejhabosításhoz a zsírosabb tej adja a legjobb eredményt. Ha nincs tejhabosítód, egy befőttesüvegben is felrázhatod a tejet, majd a mikróban melegítve stabilabb habot kapsz.

    3

    Öntsd a diólikőrt és a mézet egy nagy csészébe, majd add hozzá az őrölt diót.

    Ha nincs diólikőröd, helyettesítheted dió sziruppal vagy egy kevés dió aromával.

    4

    Öntsd rá a friss espresso kávét, majd óvatosan keverd össze, hogy az ízek egyenletesen eloszoljanak.

    Ügyelj arra, hogy a kávé ne legyen túl forró, mert az tönkreteheti a tejhabot.

    5

    Lassan öntsd hozzá a habosított tejet, hogy egy réteges hatást érj el.

    A tej kiöntésekor egy kanalat tarts a kávé fölé, így a tejhab a tetején marad, és szép réteges lesz a latte.

    6

    Ha szeretnéd, nyomj rá egy adag tejszínhabot, és szórd meg apróra vágott dióval a díszítéshez.

    A tejszínhabot közvetlenül a tálalás előtt tedd a tetejére, hogy ne olvadjon el.

    7

    Tálald azonnal, forrón, és élvezd a selymes, diós latte különleges ízét.

    Egy kis csipet fahéjjal még tovább fokozhatod az ízélményt.