Dolma szőlőlevélben, friss citrommal és olívaolajjal tálalva

Dolma szőlőlevélben

A dolma egy hagyományos étel, amely a Közel-Keletről származik, de a görög konyhában is nagy népszerűségnek örvend. A töltött szőlőlevelek különleges ízt adnak, miközben a rizs és a fűszerek egy igazán harmonikus ételt alkotnak. Az étel változatai világszerte elterjedtek, de az alaprecept általában ugyanaz marad: rizs, fűszerek, és szőlőlevelek, amelyek csodálatos ízélményt adnak.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
20 db Szőlőlevél
200 g Rizs
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Friss petrezselyem
2 ek. Citromlé
3 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 tk. Cukor
500 ml Húsleves

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan öblítsd le, majd főzd meg egy kis vízben 10-15 perc alatt. Ne főzd túl, mert még pótolni kell a tölteléket.

    A rizs nem kell teljesen megfőzött állapotban legyen, mert a végső főzés során tovább fog puhulni.

    2

    A hagymát és fokhagymát finomra vágd, majd az olívaolajon párold meg őket egy serpenyőben, amíg üvegesek nem lesznek.

    A hagymát ne hagyd túl sokáig a serpenyőben, mert akkor keserűvé válhat. Csak amíg üvegesedni nem kezd.

    3

    A párolt hagymákhoz add hozzá a megfőzött rizst, a petrezselymet, citromlevet, cukrot, sót és borsot. Keverd jól össze, és hagyd egy kicsit hűlni.

    Ha szeretnéd pikánsabbá tenni, egy kevés mentát vagy fűszerpaprikát is adhatsz a rizshez.

    4

    A szőlőleveleket forró vízben blansírozd 1-2 percig, hogy megpuhuljanak, majd hűtsd le őket hideg vízben. A leveleket alaposan szárítsd meg.

    Ha friss szőlőlevelet használsz, fontos, hogy ne legyenek túl kemények, mert akkor nehezen lehet őket feltekerni.

    5

    Tedd a szőlőleveleket egy sima felületre, és egy-egy evőkanálnyi tölteléket helyezz rájuk. A levelet hajtsd be az oldalain, majd szorosan tekerd fel.

    A tekerésnél ügyelj arra, hogy ne túl szorosra, mert különben szétrepedhetnek a levelek a főzés során.

    6

    A töltött leveleket egy lábasba helyezd, és öntsd fel annyi húslevessel, hogy ellepje őket. Fedd le, és lassú tűzön főzd 30-40 percig, amíg a rizs teljesen megpuhul.

    A főzés során figyelj arra, hogy a levelek ne égjenek meg, így ha szükséges, adj hozzá még húslevest vagy vizet.

    7

    Miután elkészült, tálald a dolmát friss citromszeletekkel és egy kevés olívaolajjal meglocsolva.

    Friss joghurttal is kínálhatod, hogy még gazdagabbá tedd az ételt.