Dolma szƑlƑlevĂ©lben, friss citrommal Ă©s olĂ­vaolajjal tĂĄlalva

Dolma szƑlƑlevĂ©lben

A dolma egy hagyomĂĄnyos Ă©tel, amely a Közel-KeletrƑl szĂĄrmazik, de a görög konyhĂĄban is nagy nĂ©pszerƱsĂ©gnek örvend. A töltött szƑlƑlevelek kĂŒlönleges Ă­zt adnak, miközben a rizs Ă©s a fƱszerek egy igazĂĄn harmonikus Ă©telt alkotnak. Az Ă©tel vĂĄltozatai vilĂĄgszerte elterjedtek, de az alaprecept ĂĄltalĂĄban ugyanaz marad: rizs, fƱszerek, Ă©s szƑlƑlevelek, amelyek csodĂĄlatos Ă­zĂ©lmĂ©nyt adnak.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 Ăłra
500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 20 db SzƑlƑlevĂ©l
⭕ 200 g Rizs
⭕ 1 db Hagyma
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 2 ek. Friss petrezselyem
⭕ 2 ek. CitromlĂ©
⭕ 3 ek. Olívaolaj
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Bors
⭕ 1 tk. Cukor
⭕ 500 ml HĂșsleves

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan öblĂ­tsd le, majd fƑzd meg egy kis vĂ­zben 10-15 perc alatt. Ne fƑzd tĂșl, mert mĂ©g pĂłtolni kell a töltelĂ©ket.

    A rizs nem kell teljesen megfƑzött ĂĄllapotban legyen, mert a vĂ©gsƑ fƑzĂ©s sorĂĄn tovĂĄbb fog puhulni.

    2

    A hagymĂĄt Ă©s fokhagymĂĄt finomra vĂĄgd, majd az olĂ­vaolajon pĂĄrold meg Ƒket egy serpenyƑben, amĂ­g ĂŒvegesek nem lesznek.

    A hagymĂĄt ne hagyd tĂșl sokĂĄig a serpenyƑben, mert akkor keserƱvĂ© vĂĄlhat. Csak amĂ­g ĂŒvegesedni nem kezd.

    3

    A pĂĄrolt hagymĂĄkhoz add hozzĂĄ a megfƑzött rizst, a petrezselymet, citromlevet, cukrot, sĂłt Ă©s borsot. Keverd jĂłl össze, Ă©s hagyd egy kicsit hƱlni.

    Ha szeretnéd pikånsabbå tenni, egy kevés mentåt vagy fƱszerpaprikåt is adhatsz a rizshez.

    4

    A szƑlƑleveleket forrĂł vĂ­zben blansĂ­rozd 1-2 percig, hogy megpuhuljanak, majd hƱtsd le Ƒket hideg vĂ­zben. A leveleket alaposan szĂĄrĂ­tsd meg.

    Ha friss szƑlƑlevelet hasznĂĄlsz, fontos, hogy ne legyenek tĂșl kemĂ©nyek, mert akkor nehezen lehet Ƒket feltekerni.

    5

    Tedd a szƑlƑleveleket egy sima felĂŒletre, Ă©s egy-egy evƑkanĂĄlnyi töltelĂ©ket helyezz rĂĄjuk. A levelet hajtsd be az oldalain, majd szorosan tekerd fel.

    A tekerĂ©snĂ©l ĂŒgyelj arra, hogy ne tĂșl szorosra, mert kĂŒlönben szĂ©trepedhetnek a levelek a fƑzĂ©s sorĂĄn.

    6

    A töltött leveleket egy lĂĄbasba helyezd, Ă©s öntsd fel annyi hĂșslevessel, hogy ellepje Ƒket. Fedd le, Ă©s lassĂș tƱzön fƑzd 30-40 percig, amĂ­g a rizs teljesen megpuhul.

    A fƑzĂ©s sorĂĄn figyelj arra, hogy a levelek ne Ă©gjenek meg, Ă­gy ha szĂŒksĂ©ges, adj hozzĂĄ mĂ©g hĂșslevest vagy vizet.

    7

    MiutĂĄn elkĂ©szĂŒlt, tĂĄlald a dolmĂĄt friss citromszeletekkel Ă©s egy kevĂ©s olĂ­vaolajjal meglocsolva.

    Friss joghurttal is kínålhatod, hogy még gazdagabbå tedd az ételt.